Morcovul
este una dintre cele mai recunoscute plante din lume. Are o tulpina rigida care
poate ajunge pana la 1 m inaltime la maturitate, frunze usoare, flori mici si
albe si seminte verzi. Cea mai familiara parte a morcovului este radacina
portocalie folosita ca leguma.
Originile
morcovului raman necunoscute; desi a fost cultivat in Grecia si Roma antica,
utilizarile medicale ale plantei regasindu-se si in lucrarile multor medici
antici. Astfel, Dioscorides scria in primul secol dupa Christos ca semintele de
morcov sunt recomandate pentru femei in stimularea menstruatiei normale si ca
au fost, de asemenea folosite ca remediu pentru a alina problemele retentiei
urinare sau ca ajutor in “trezirea virtutilor genitale” ale femeii.
Morcovul, sau mai exact varietatea cultivata
a acestuia, nu a fost disponibil in Marea Britanie pana in secolul al 16-lea.
Morcovul avea aparent alte utilizari la acea vreme, iar femeile acelui secol
i-ar fi folosit frunzele asemanatoare penelor ca si ornament de par.
In mod traditional, extractele de plante
preparate prin fierberea morcovilor erau folosite ca medicamente diuretice sau
pentru a dizolva pietrele la rinichi, semintele de morcovi
fiind de asemenea consumate pentru a ajuta la eliminarea viermilor intestinali.
Semintele de morcovi au fost aduse pe continentul
American de catre primii colonisti, intr-un moment in care morcovii erau o
leguma foarte populara in Anglia, astfel ca aceasta si-a pastrat
popularitatea in noul teritoriu si a inceput sa creasca in salbaticie.
Utilizarile morcovului
Morcovii sunt printre cele mai populare
legume, fiind consumati cruzi, fierti sau prajiti, dar fiind utilizati si in
producerea vinului in Marea Britanie, sau drept inlocuitor al cafelei in
Germania, in timp ce lichiorul de morcovi era produs in Franta si Germania. Pe
langa acestea mai exista multe alte utilizari oarecum neconventionale, cum ar
fi ca pigment in producerea vopselei alimentare si ca si agent de aroma pentru
condimentarea untului, sau ca decoratiune – in cazul frunzelor de morcov.
Beneficiile consumului de morcovi au fost
demonstrate in studii recente care au aratat ca un consum zilnic ridicat
de beta-caroten reduce semnificativ riscul de atac de cord si
accidente vasculare cerebrale la femei, in vreme ce un alt studiu clinic a scos
la iveala ca nivelurile ridicate de beta-caroten din fluxul sangvin sunt
benefice pentru pacienti care au suferit accidente vasculare cerebrale.
Potrivit rapoartelor, chiar si fostii fumatori,
care consuma in mod regulat morcovi pot beneficia de o
reducere semnificativa a riscului de a dezvolta cancer la plamani si laringe,
in ciuda faptului ca in medicina traditionala morcovii sunt folositi pentru a
trata probleme precum parazitii intestinali, diarea persistenta, diferitele
probleme digestive precum si problemele colesterolului ridicat. In ciuda
faptului ca cel mai benefic efect al consumului de morcovi este capacitatea
acestuia de a imbunatati vederea si a ajuta la mentinerea activitatii vizuale,
fiind bogati in vitamina A.
Комментариев нет:
Отправить комментарий