вторник, 8 января 2013 г.

Para




Para este un fruct produs de pomul ce apartine familiei Rosaceae din specia Pyrus. In functie de origine, avem pere Asiatice si pere Europene. Soiurile asiatice, cunoscute pentru textura mai dura si fermitate nu se schimba dupa recoltare, fiind gata de a fi consumate. In schimb, perele europene devin moi si zemoase daca sunt lasate sa se coaca.

Ca structura, para are o forma de clopotel, avand 12-15 cm lungime si aproximativ 200 de grame. Fructele proaspete sunt ferme, cu o usoara aroma de mar. La exterior, are o coaja extrem de subtire si in functie de soiul cultivat, fructele pot avea culoarea verde, rosu-portocaliu sau galben-portocaliu.
La interior, miezul ferm este albicios, zemos si crocant. Cu toate acestea, in cazul perelor mature, pulpa incepe sa prinda culoarea maronie, avand textura faramitoasa atunci cand este taiata. Mijlocul fructului este mai mult sau mai putin similar cu marul, avand dispuse central semintele mici.
Unele dintre cele mai apreciate soiuri asiatice sunt Ichiban Nashi,Shinsui, Shinsieki si Nijisseki. Soiurile europene populare sunt Bartlett si Comice.

Beneficii pentru sanatate aduse de pere


  • Perele contin multi nutrienti benefici organismului cum sunt fibrele dietetice, anti-oxidantii, minerale si vitamine necesare unei sanatati optime.
  • Perele furnizeaza 3.1 g de fibre per 100g. Astfel, consumul regulat de pere protejeaza impotriva cancerului de colon. Majoritatea fibrelor sunt polysaccharide nesolubile (NSP), ceea ce le transforma intr-un bun laxativ. De asemenea, fibrele protejeaza mucoasa colonului impotriva compusilor care declanseaza cancerul.
  • Pe langa acestea, perele sunt sarace in calorii, avand 58 cal per 100g. Doar cateva felii pe zi si dieta va va aduce o reducere semnificativa a greutatii si a nivelului de colesterol negativ
  • Contine cantitati insemnate de vitamina C, aproximativ 7% din DZR per 100 g.
  • Bogate in anti oxidanti ca fito-nutrientii flavonoizi cum sunt beta carotenul, luteina si zea-xanthins. Acesti compusi, alaturi de vitamina C si A ajuta corpul in lupta impotriva radicalilor liberi.
  • Fructul este o buna sursa de minerale cum este curprul, fierul, potasiul, magneziul si manganul dar si de complexe de vitamina B, cum sunt acidul folic, riboflavin si pyridoxin (vitamina B6).
  • Desi inca nu exista dovezi extrem de clare, se pare ca perele sunt fructele care provoaca cele mai putine alergii, fiind deci recomandate de catre medici ca hrana alternativa pentru persoanele suferinde de asemenea afectiuni.
  • De-a lungul timpului au fost folosite in tratarea colicilor, a afectiunilor cronice ale vezicii biliare, artritei si gutei.

Selectarea si depozitarea perelor


Perele proapete sunt disponibile in magazine, cel mai des intalnite fiind din soiul While Bartlett, in vreme ce in sezonul de toamna vom avea parte de soiurile Comice sau Seckel. Perele de origine asiatica sunt pregatite pentru a fi recoltate pana in luna august, ajungand in magazin in septembrie.
Alegeti fructe proaspete, ferme, cu aroma puternica, evitandu-le pe cele care au semne de lovire (vanatai), deoarece acestea indica faptul ca pulpa este zdrobita. Unele pere, in special cele asiatice, au aspect de rugina la exterior, ceea ce este altfel o caracteristica acceptabila.
Tineti perele necoapte intr-un cos cu mai multe compartimente sau inveliti-le in servetele de hartie, la fel ca si papaya. Odata ce, in momentul atingerii simtiti ca sunt fine, inseamna ca pot fi consumate.
Pentru a beneficia de toti nutrientii, consumati-le atata timp cat sunt proaspete, altfel pastrati-le in frigider unde pot sta inca pentru cateva zile.
Perele proaspete pot fi tinute la temperatura camerei pentru cateva zile, iar apoi in frigider pentru 2-3 saptamani.

Utilizarea perelor in bucatarie


Spalati perele in apa rece inainte de a le consuma pentru a inlatura orice urma de praf, pesticide sau fungicide ce ar putea exista.
Taiati ambele capete, dupa care taiati in doua bucati fructul, scoateti semintele si apoi sectionati para dupa cum doriti, in felii sau cuburi.
La fel ca si marul, feliile de para vor deveni maronii odata ce sunt expuse la aer datorita transformarii fierului continut in oxid de fier si oxid feric. Daca trebuie sa le serviti feliate, clatiti fructele in apa in care ati adaugat anterior cateva picaturi de lamaie.
Pentru a profita de toate beneficiile fructelor, acestea trebui consumate intregi, cu tot cu coaja. Vitaminele si mineralele sunt concentrate chiar sub stratul protector.

 

Sugestii de servire:


  • Consumati perele in forma bruta pentru a avea parte de toate beneficiile ce le ofera pentru sanatate.
  • Perele sunt folosite si in prepararea gemurilor, sucurilor, placintelor si a salatelor de fructe.
  • Ca si amestec de sucuri, impreuna cu sucul de anansas, piersici, struguri, etc ...
  • Perele se folosesc la prepararea hranei copiilor mici.

Комментариев нет:

Отправить комментарий