Cartoful



Cartoful este o leguma de sezon rece ce concureaza cu graul si orzul ca si una dintre cele mai importante produse din dieta umana.

 

 

Conditii generale de cultivare ale cartofului:


Cartofii au nevoie de spatiu si de soare, un sol nisipos, fertil si cu un drenaj bun. Solul acid este cel mai bun si reduce probabilitatea crustei. Cartofii sunt toleranti la solurile racoroase si la inghetul moderat. Primavara, cu 2 - 3 saptamani inainte de ultimul inghet mediu sau imediat ce pamantul poate fi lucrat, plantati cartofii de samanta la o adancime de 5 - 8 cm, la o distanta de 30 cm, in randuri la o distanta de 60-70 cm.
Cand plantele au o inaltime de 30 cm, acoperiti cu o gramada de paie, sol sau mulci pentru a impiedica expunerea la soare a tuberculilor care se dezvolta. (Nota: Cand sunt expusi la soare, tuberculii devin verzi si dezvolta o substanta usor toxica numita solanina.)
Odata ce plantele infloresc, opriti formarea de movile si aplicati un strat gros de mulci pentru a  pastra umiditatea si pentru a controla buruienile. Udati regulat. Scoateti cartofii timpurii cand varfurile incep sa infloreasca. Scoateti cartofii maturi cand florile si tulpinile s-au uscat. Sapati cu grija pentru a evita ranirea si taierea tuberculilor.

Caracteristicile Cartofului:


Desi nu este cea mai crescuta leguma in gradini, cartoful poate fi o recolta foarte rentabila: aproximativ 1 kg de cartofi de samanta poate da 20 de kg cartofi.
Exista mai mult de 100 de varietati de cartofi pentru cultivare, avand tuberculi de la marimea unui deget la tuberculi de o asemenea marime incat unul poate hrani o familie. Culorile miezului includ alb, gri, auriu, roz, galben adanc, si chiar si un albastru-purpuriu bogat.

Boli si daunatori:


Gandacul de Colorado, gandacul purice, viermii sarma, si cosasii pot reduce recoltele substantial. Cartofii sunt expusi la cateva boli bacteriale si virale. Majoritatea pot fi evitate prin rotirea culturilor de cartofi, pastrarea gradinii si uneltelor de gradina curate, plantarea soiurilor rezistente la boli. Daca bolile totusi apar indepartati si distrugeti toate plantele afectate.

Комментариев нет:

Отправить комментарий