Vinetele
fac parte din familia Solanaceae si sunt originare din India si Birmania, unde
se presupune ca erau cunoscute inca din anii 800 inainte de Christos, apoi au
patruns in China, Orientul Mijlociu, zona meridionala.
Descrierea vinetelor
Vinetele (solanum melongena) sunt plante legumicole
anuale, cu o perioada de vegetatie de 120-140 de zile, care cresc sub forma de
tufa. Ele formeaza un sistem radicular bine dezvoltat, ramificat, care patrunde
in sol la 40-50 cm adancime. Tulpina la inceput este erbacee, apoi se
lemnifica, isi mentine pozitia verticala, este ramificata si foarte viguroasa,
atingand inaltimea de 0,6-1 m, in functie de soi.
Frunzele sunt intregi, mari, cu marginile ondulate, de culoare verde-inchis, uneori violacee, cu spini pe nervuri. Florile apar in grupuri de 1-3 pe ramificatii si la axila frunzelor si au culoare violacee.
Fructul este o baca mare, de forma si marime diferita in functie de soi, iar culoarea predominanta este violet-inchis. S-au obtinut si fructe albe-verzi sau violet foarte deschis. Semintele sunt mici, reniforme, de culoare galben-cenusiu si devin roscate pe masura invechirii. Se pot pastra 4-5 ani.
Frunzele sunt intregi, mari, cu marginile ondulate, de culoare verde-inchis, uneori violacee, cu spini pe nervuri. Florile apar in grupuri de 1-3 pe ramificatii si la axila frunzelor si au culoare violacee.
Fructul este o baca mare, de forma si marime diferita in functie de soi, iar culoarea predominanta este violet-inchis. S-au obtinut si fructe albe-verzi sau violet foarte deschis. Semintele sunt mici, reniforme, de culoare galben-cenusiu si devin roscate pe masura invechirii. Se pot pastra 4-5 ani.
Cele mai importante soiuri de vinete
Principalele soiuri cultivate in Romania sunt:
Pana Corbului - este un soi foarte productiv, semitimpuriu, cu fructe cilindrice, alungite, colorate in violet-inchis spre negru, foarte lucioase si cu o greutate medie de 200-300 g.
Bucurestene - soi semitimpuriu, viguros, cu fructe oval-alungite, de circa 300 g, si colorate in violet-inchis.
Danubiana - soi semitimpuriu, mai putin
viguros, formeaza fructe oval-alungite, cu o greutate medie de 250-300 g.
Contesa - soi semitimpuriu, viguros, cu
fructe alungite, suple, colorate in violet-inchis, foarte lucioase si cu o
greutate medie de peste 200 g.
Cerintele vinetelor fata de factorii de mediu
1. Caldura
Ca si ardeiul, vinetele sunt plante legumicole
pretentioase fata de factorii de mediu. Fata de temperatura, manifesta
pretentii ridicate in toate fazele, incepand de la germinarea semintelor, cand
au nevoie de 25-30°C. In cursul vegetatiei, cresc si fructifica bine la o
temperatura de 27-32°C, iar daca temperatura scade la 10-12°C, cresterea se
opreste. Suporta bine si temperaturile mari, de peste 35°C.
2. Lumina
Vinetele au pretentii foarte ridicate fata de
lumina, de aceea distantele de plantare trebuie sa fie mai mari, pentru ca
plantele sa nu se umbreasca reciproc. Umbrirea reciproca, in cursul infloririi
si fructificarii, determina avortarea florilor si deci scaderea productiei.
3. Apa
Deoarece sistemul radicular, fiind superficial,
nu poate sa extraga apa din straturile foarte profunde ale solului, in cursul
perioadei de vegetatie se impune aplicarea suplimentara a apei prin irigare, la
interval de 7-8 zile, mai ales in zonele secetoase. Lipsa apei din sol
determina caderea florilor, iar fructele formate raman mici si imbatranesc
repede, isi pierd calitatile gustative.
4. Solul
Vinetele se cultiva in general pe soluri plane
sau cu panta mica, cu usoara inclinatie spre sud, bogate in elemente nutritive,
langa sursa de apa, bine drenate, bine structurate, cu pH
6,5-7. Se recomanda solurile aluvionale si cernoziomurile.
Cum se cultiva vinetele?
Vinetele se cultiva in camp dupa mazare,
fasole,
castraveti,
ceapa, acestea fiind considerate plante foarte bune premergatoare.
In tara noastra, vinetele se cultiva numai prin
rasad, care se produce in rasadnite calde, semanatul facandu-se
intre 25 februarie si 10 martie. Cand plantele au 1-2 frunze se repica fie in
cuburi nutritive fie direct pe strat la distanta de 7/7 cm. Plantarea in camp
este posibila numai dupa ce a trecut pericolul ultimelor brume de primavara si
cand temperatura in sol este in jurul a 14 0C, adica in jurul datei
de 5-15 mai.
Lucrarile de intretinere a vinetelor
sunt:
- completarea golurilor in primele zile
dupa plantare, si udarea obligatorie in cuib a rasadurilor plantate.
- irigarea culturii la intervale de 7-10 zile
- afanarea solului de 3-4 ori, iar daca terenul
nu a fost erbicidat atunci aceasta operatie se va repeta de mai multe ori.
-fertilizarea de 2-3 ori in perioada de
vegetatie.
-combaterea bolilor si daunatorilor.
Cele mai comune boli
ale vinetelor sunt: patarea frunzelor si fructelor, putregaiul cenusiu,
putregaiul fructelor, boli vasculare. Daunatorul care produce cele mai multe
pagube este gandacul de Colorado
Комментариев нет:
Отправить комментарий