Porumbul
este una dintre cele mai utile cereale. Se cultiva in multe parti ale lumi ca
si planta industriala, alimentara si furajera.
Singura problema cu porumbul este ca are nevoie
de mult spatiu pentru a creste. Majoritatea gradinarilor care folosesc curtea
din spate cultiva rosii deoarece cateva plante pot satisface nevoile
gospodariei si ocupa foarte putin spatiu. Porumbul necesita minim trei
randuri (ideal ar fi patru) pe o intindere de aproximativ 1,20 m. Spatiul
dintre randuri trebuie sa fie de 90 cm. Acest spatiu minim permite polenizarea
adecvata a porumbului. Porumbul este polenizat de
polenul provenit de la spic ( aflati in varful porumbului).
Porumbul se foloseste adesea pentru
decoratiunile de toamna, tulpinile putand fi folosite intr-o
varietate de prezentari in aer liber.
Varietati
- Porumb galben - este cel mai cunoscut si popular dintre toate varietatile. Sunt o gama larga de tipuri de seminte in aceasta categorie.
- Porumb alb - cu nuclee albe, sunt considerate de foarte multi ca avand unul dintre cele mai bune gusturi dintre toate tipurile de porumb existente. In cadrul acestei categorii, porumbul Silver Queen (Regina de Argint) este una dintre cele mai populare soiuri.
- Porumb bi-colorat - aceasta varietate are boabe galbene si albe. Nu doar ca are un gust foarte bun, ci si arata foarte bine!
- Porumb de floricele - copiii si adultii vor simti satisfactie cultivand propriul lor porumb de floricele. Stiuletii trebuie sa se usuce complet. Freaca doi stiuleti uscati unul de altul pentru a scoate boabele de pe coceanul de porumb sau ia coceanul de porumb si pune-l in cuptorul cu microunde!
- Porumb ornamental - acesta este cultivat doar in scop decorativ. Stiuletii sunt folositi ca decoratii de Halloween sau la alte sarbatori de toamna.
- Porumbul "Tulpini inalte" - acest porumb este cultivat pentru tulpina inalta. Este folosit in competitiile sarbatorilor de toamna. O tulpina de porumb din aceasta varietate poate creste pana la o inaltime de peste 6 m!
Cultivarea porumbului
Planteaza porumbul la soare si intr-un sol
fertil. Boabele de porumb se pun in randuri la o adancime
de aproximativ 1,20-2,5 cm. Aseaza-le bine in randuri cu o distanta de 90 cm
fiecare. Unii gradinari planteaza doua seminte de porumb una langa alta, iar
apoi daca ambele cresc pe una o scot. Aceasta asigura utilizarea maxima a
spatiului limitat din cadrul gradinii, fara lacune din cauza germinatiei slabe.
O alta metoda este de a semana semintele
de porumb una langa alta iar mai tarziu sa le raresti. Uda-le bine cu
bine cu apa dupa plantare si apoi inca o data dupa 2-4 zile, daca nu a plouat.
Pentru o polenizare adecvata, planteaza patru randuri de aproximativ 1 m
lungime fiecare.
Unii gradinari incearca sa transplanteze
rasaduri de porumb pentru a umple locurile libere din rand. In general,
porumbul nu se transplanteaza bine. Poti reusi totusi in conditii optime. In
primul rand, transplanteaza cand rasadul este foarte mic. In al doilea
rand, transplantarea trebuie facuta intr-o vreme racoroasa. Sapa foarte adanc
pentru a extrage plantele deoarece rasadurile de porumb au o radacina lunga,
adanca. In cele din urma uda bine cu apa in fiecare zi timp de aproximativ o
saptamana. Fertilizeaza pamantul cu un ingrasamant general la fiecare doua-trei
saptamani.
In conditii de seceta uda in mod regulat
porumbul. Mentine cultura de porumb bine curatata de
buruieni in primele zile de viata. Pune mulci intre randuri pentru a opri
cresterea buruienilor.
Porumbul este o planta de caldura astfel ca este
rezistent la vremea uscata. Radacinile lui cresc adanc in pamant in
cautarea umezelii in conditiile de seceta.
Durata de maturizare variaza intre 65-95 de zile
in functie de varietate. Printre cele mai de durata soiuri se gasesc
"Regina de Argint", una dintre favoritele tuturor timpurilor si cu
siguranta isi merita asteptarea. Desi se sustine ca unele varietati
cu un continut crescut de zaharuri sunt cele mai dulci, Regina de Argint
ramane favorita: "Regina Porumbului".
Boli si daunatori
Viermii sarma si ratisoara
porumbului sunt daunatorii cei mai comuni. Insectele reprezinta o
problema mai mare cand stiuletii incep sa se formeze. Ele intra prin
matase. Pentru a indeparta viermii sarma aplica cateva picaturi de
ulei mineral pe matase. Uleiul mineral sufoca acesti viermi.
Unul dintre cei mai recenti daunatori este viermele
vestic al radacinilor porumbului (diabrotica). Acest daunator este originar de
pe continentul american fiind introdus accidental in Europa prin fosta
Iugoslavia. In Romania prezenta daunatorului s-a semnalat pentru prima data in
1996 in judetul Arad.
Ocazional, pasarile se vor bucura de o masa copioasa
pe seama porumbului tau.
Pana cand incepe sa se formeze stiuletele, porumbul se
poate lovi de cateva boli. Ocazional o ciuperca de porumb de culoare
negricioasa- purpurie (taciunele porumbului) se poate dezvolta la
stiulete. Aceasta apare datorita vremii ploioase. In cazul in care ciuperca
este prezenta, scoate si distruge plantele.
Recoltarea porumbului
Porumbul este bun imediat dupa formarea
completa a boabelor. Este bine ca porumbul crud sa se culeaga chiar inainte de
a se manca, altfel isi pierde aroma.
Porumbul este matur cand matasea s-a uscat
si a capatat o culoare maroniu inchis. Daca esti lipsit de experienta la cules
de porumb, selecteaza un stiulele care pare copt. Fara a-l rupe trage de coaja
suficient pentru a vedea varful stiuletelui. Daca nu este copt, inchide-l si
leaga-l pentru a-l apara de gandaci. Ar fi bine sa tii de tulpina porumbului cu
mana libera. Aceasta evita ruperea plantei.
Cand este prea cald pentru a face porumb fiert inauntru, incearca sa
frigi porumbul. Scufunda stiuletele de porumb cu coaja cu tot intr-o
galeata de apa pentru cateva ore. Apoi, frige-l pe un gratar, rotindu-l in mod
regulat. Cand este gata, scoate coaja, mananca si bucura-te de gust!
Комментариев нет:
Отправить комментарий