Proprietatile
medicinale ale marului sunt deseori uitate, in ciuda zicalei vechi care sustine
ca “un mar pe zi, tine doctorul departe” (an apple a day keeps the doctor away-
n.t.), fiind unul dintre fructele cele mai comune si facand parte din
dieta umana inca din antichitate.
Denumirea stiintifica a marului
este “M. communis” acesta fiind cultivat inca de pe vremea romanilor, avandu-si
probabil originea undeva in Muntii Caucazieni. In lumea antica, merele coapte
erau deseori folosite ca laxative, in timp ce merele crude erau folosite pentru
a contracara diarea si dereglarile digestive inrudite, iar sucurile bazate pe
mere si infuziile de fructe erau deseori prescrise pentru tratamentul febrei si
infectiilor oculare.
Remediile preparate din mere erau folosite cu
multi ani in urma pentru a usura dereglarile metabolice cum ar fi guta, bolile
bilei, eruptiile pielii si pentru a ajuta insuficienta nervoasa, iar merele
amestecate cu sofran au fost deseori folosite de taranii din Westphalia pentru
a vindeca cazurile de galbinare. Asta in vreme ce locuitorii din Devonshire,
Anglia cred ca un mar frecat pe un neg il poate face pe acesta sa dispara.
Taranii prusi dintr-o provincie particulara obisnuiau sa consume un mar in
dimineata de Pasti pentru a preveni febra.
Terapia cu mere se foloseste si in zilele noastre;
multi medici prescriu remedii bazate pe mere pentru a trata cazurile de diaree
la pacientii de toate varstele – inclusiv bebelusi si copii mici. Este un fruct
ideal pentru multi copii si persoane invalide datorita continutului bogat de
vitamine, minerale esentiale si fructoza.
Dieteticienii claseaza merele ca un aliment
alcalin, bazat pe continutul chimic al acestora. Merele se
cred ca ar fi un aliment eliminativ si ca poseda cantitati mari de pigment de
plante numit pectina; acest component are abilitatea de a absorbi apa in exces
prezenta in intestine. Pectina la randul ei formeaza gramezi moi in stomac care
actioneaza ca un stimulent usor si ne-iritant al sistemului digestiv. Efectul
stimulator al pectinei ajuta miscarea peristaltica a canalului alimentar si
miscarea naturala in intestine. Merele au un continut scazut de fier, fiind
insa bogate in calciu.
Cantitatea de vitamina A continuta de mere este
cu 50% mai mare decat cea intalnita la portocale si alte fructe citrice,
aceasta fiind folositoare in prevenirea racelii si a altor tipuri de infectii
si in mentinerea sanatatii ochilor, prevenind orbirea nocturna.
Vitamina C, un alt element mineral continut de
mere este necesara pentru mentinerea oaselor si a dintilor in stare buna, iar
complexele de vitamina B ajuta la pastrarea sanatatii nervilor. Vitaminele si
mineralele esentiale continute de mere sunt de asemenea eficiente in tratarea
tensiunii arteriale scazute si in reducerea rigidizarii venelor si arterelor,
datorita unor nutrienti puternici ce purifica sangele.
Toata lumea poate beneficia de pe urma sucului
de mere, ce poate fi folosit pentru curatarea corpului, in ciuda
faptului ca acesta va duce la producerea unei cantitati mari de gaze, iar cand
este utilizat drept clisma si amestecat cu apa, vindeca iritatia intestinelor.
Sucul de mere se face din mere crude si trebuie
consumat imediat dupa preparare pentru a obtine beneficii maxime. Coaja merelor
poate fi pastrata pentru a prepara ceai de mere, cosiderat excelent pentru
rinichi; este usor de preparat, singura cerinta fiind aceia de a opari cojile
de mere in apa fierbinte.
Ce contine marul?
- Marul contine zahar, acizi, pectine, vitamina A, B1, C si minerale.
Cum se foloseste marul?
Mar proaspat – merele coapte pot fi consumate
pentru a usura simptomele de constipatie, cand acestea se datoreaza unui stomac
supra-incalzit, iar ele care pot juca rolul de diuretic natural in cazul
cistitelor sau infectiilor urinare de toate tipurile. Merele crude si coapte
contin cantitati mari de minerale vitale si vitamine esentiale, care ajuta in
tratarea anemiei si debilitatii la indivizii afectati.
Infuzie de mere – pentru a face fata durerilor
reumatice si colicilor intestinale, o infuzie preparata din mere proaspete
crude poate fi consumata ca si bautura calda, aceeasi infuzie actioneaza ca si
un remediu de calmare in tratarea racelilor acompaniate de febra.
Suc de mere – pentru a trata diferitele taieturi
si abraziuni ale corpului se poate folosi sucul nediluat de mere sau sucul de
mere amestecat cu ulei de masline; acest remediu poate servi ca si un tratament
casnic pentru ranile usoare.
Compot de mere:
- Proaspat – compotul de mere poate fi consumat pentru cazuri de diaree si pentru a trata gastroenterita si alte infectii intestinale care afecteaza o persoana.
- Cataplasa – ca si cataplasma merele pot fi aplicate pe piele pentru a trata diferitele infectii, inclusiv raia si alte tulburari externe.
Jeleu de mere cu frunze de lamaita
- 12 mere fierte
- 1 cana de apa
- 8 cani de zahar
- 19 frunze de lamaita
Taie merele, indeparteaza-le samburii si
fierbe-le in apa pana devin moi -aproximativ 25 de minute, apoi pune-le intr-o
punga pentru jeleu pentru a se usca peste noapte, fara a omite sa amplasezi un
vas de sticla sub punga pentru a pastra sucul de mere. Ar trebui sa obtii 10
borcane.
A doua zi, pune la fiert sucul si zaharul
intr-o oala mare. Incalzeste pana la fierbere si lasa sa se ingroase, apoi
adauga cate o frunza de lamaita in 10 borcane sterilizate de 225 g fiecare si
toarna jeleul peste ele si sigileaza cu celofan si capac, depozitandu-le intr-o
incapere rece.
Sos de mere cu stafide
- 1 cana de sos se mere
- ½ cana de stafide
- 2 linguri de coaja de portocala zaharisita
- ½ lingura de maghiran dulce
Amesteca sosul de mere cu stafidele, inmuiate
si strecurate in prealabil in apa calda timp de 5 minute. Adauga coaja de
portocala si maghiranul pisat. Pune la rece 2 ore inainte de servire.
Комментариев нет:
Отправить комментарий