вторник, 8 января 2013 г.

Mărul



Proprietatile medicinale ale marului sunt deseori uitate, in ciuda zicalei vechi care sustine ca “un mar pe zi, tine doctorul departe” (an apple a day keeps the doctor away- n.t.), fiind  unul dintre fructele cele mai comune si facand parte din dieta umana inca din antichitate.

Denumirea stiintifica a marului este “M. communis” acesta fiind cultivat inca de pe vremea romanilor, avandu-si probabil originea undeva in Muntii Caucazieni. In lumea antica, merele coapte erau deseori folosite ca laxative, in timp ce merele crude erau folosite pentru a contracara diarea si dereglarile digestive inrudite, iar sucurile bazate pe mere si infuziile de fructe erau deseori prescrise pentru tratamentul febrei si infectiilor oculare.
Remediile preparate din mere erau folosite cu multi ani in urma pentru a usura dereglarile metabolice cum ar fi guta, bolile bilei, eruptiile pielii si pentru a ajuta insuficienta nervoasa, iar merele amestecate cu sofran au fost deseori folosite de taranii din Westphalia pentru a vindeca cazurile de galbinare. Asta in vreme ce locuitorii din Devonshire, Anglia cred ca un mar frecat pe un neg il poate face pe acesta sa dispara. Taranii prusi dintr-o provincie particulara obisnuiau sa consume un mar in dimineata de Pasti pentru a preveni febra.
Terapia cu mere se foloseste si in zilele noastre; multi medici prescriu remedii bazate pe mere pentru a trata cazurile de diaree la pacientii de toate varstele – inclusiv bebelusi si copii mici. Este un fruct ideal pentru multi copii si persoane invalide datorita continutului bogat de vitamine, minerale esentiale si fructoza.
Dieteticienii claseaza merele ca un aliment alcalin, bazat pe continutul chimic al acestora. Merele se cred ca ar fi un aliment eliminativ si ca poseda cantitati mari de pigment de plante numit pectina; acest component are abilitatea de a absorbi apa in exces prezenta in intestine. Pectina la randul ei formeaza gramezi moi in stomac care actioneaza ca un stimulent usor si ne-iritant al sistemului digestiv. Efectul stimulator al pectinei ajuta miscarea peristaltica a canalului alimentar si miscarea naturala in intestine. Merele au un continut scazut de fier, fiind insa bogate in calciu.
Cantitatea de vitamina A continuta de mere este cu 50% mai mare decat cea intalnita la portocale si alte fructe citrice, aceasta fiind folositoare in prevenirea racelii si a altor tipuri de infectii si in mentinerea sanatatii ochilor, prevenind orbirea nocturna.
Vitamina C, un alt element mineral continut de mere este necesara pentru mentinerea oaselor si a dintilor in stare buna, iar complexele de vitamina B ajuta la pastrarea sanatatii nervilor. Vitaminele si mineralele esentiale continute de mere sunt de asemenea eficiente in tratarea tensiunii arteriale scazute si in reducerea rigidizarii venelor si arterelor, datorita unor nutrienti puternici ce purifica sangele.
Toata lumea  poate beneficia de pe urma sucului de mere, ce poate fi folosit pentru curatarea corpului, in ciuda faptului ca acesta va duce la producerea unei cantitati mari de gaze, iar cand este utilizat drept clisma si amestecat cu apa, vindeca iritatia intestinelor.
Sucul de mere se face din mere crude si trebuie consumat imediat dupa preparare pentru a obtine beneficii maxime. Coaja merelor poate fi pastrata pentru a prepara ceai de mere, cosiderat excelent pentru rinichi; este usor de preparat, singura cerinta fiind aceia de a opari cojile de mere in apa fierbinte.

Ce contine marul?

  • Marul contine zahar, acizi, pectine, vitamina A, B1, C si minerale.

Cum se foloseste marul?


Mar proaspat – merele coapte pot fi consumate pentru a usura simptomele de constipatie, cand acestea se datoreaza unui stomac supra-incalzit, iar ele care pot juca rolul de diuretic natural in cazul cistitelor sau infectiilor urinare de toate tipurile. Merele crude si coapte contin cantitati mari de minerale vitale si vitamine esentiale, care ajuta in tratarea anemiei si debilitatii la indivizii afectati.
Infuzie de mere – pentru a face fata durerilor reumatice si colicilor intestinale, o infuzie preparata din mere proaspete crude poate fi consumata ca si bautura calda, aceeasi infuzie actioneaza ca si un remediu de calmare in tratarea racelilor acompaniate de febra.
Suc de mere – pentru a trata diferitele taieturi si abraziuni ale corpului se poate folosi sucul nediluat de mere sau sucul de mere amestecat cu ulei de masline; acest remediu poate servi ca si un tratament casnic pentru ranile usoare.

Compot de mere:

  • Proaspat – compotul de mere poate fi consumat pentru cazuri de diaree si pentru a trata gastroenterita si alte infectii intestinale care afecteaza o persoana.
  • Cataplasa – ca si cataplasma merele pot fi aplicate pe piele pentru  a trata diferitele infectii, inclusiv raia si alte tulburari externe.

Jeleu de mere cu frunze de lamaita

  • 12 mere fierte
  • 1 cana de apa
  • 8 cani de zahar
  • 19 frunze de lamaita
Taie merele, indeparteaza-le samburii si fierbe-le in apa pana devin moi -aproximativ 25 de minute, apoi pune-le intr-o punga pentru jeleu pentru a se usca peste noapte, fara a omite sa amplasezi un vas de sticla sub punga pentru a pastra sucul de mere. Ar trebui sa obtii 10 borcane.
A doua zi, pune la fiert sucul si zaharul intr-o oala mare. Incalzeste pana la fierbere si lasa sa se ingroase, apoi adauga cate o frunza de lamaita in 10 borcane sterilizate de 225 g fiecare si toarna jeleul peste ele si sigileaza cu celofan si capac, depozitandu-le intr-o incapere rece.

Sos de mere cu stafide

  • 1 cana de sos se mere
  • ½ cana de stafide
  • 2 linguri de coaja de portocala zaharisita
  • ½ lingura de maghiran dulce

Amesteca sosul de mere cu stafidele, inmuiate si strecurate in prealabil in apa calda timp de 5 minute. Adauga coaja de portocala si maghiranul pisat. Pune la rece 2 ore inainte de servire.

Комментариев нет:

Отправить комментарий