Dovleacul



Dovleacul este incredibil de bogat in antioxidanti vitali si in vitamine. Aceasta modesta leguma din spatele curtii este foarte saraca in calorii si totusi o sursa buna de vitamina A.

Dovleacul este o planta  "agatatoare", se taraste pe suprafata pamantului ca si celelalte membre ale familiei cucurbitaceae precum castravetele, dovlecelul etc. De obicei, ei sunt crescuti fie ca o planta agatatoare de curte sau ca si o cultura de camp.
Dovleacul variaza mult in forma, marime si culoare. In general cantareste 4-6 kg cu maximul posibil atins de peste 25 kg. Desi de obicei sunt portocalii sau galbeni, unele fructe au culoarea verde inchis spre pal, portocaliu-galben, alb, rosu si gri. Crusta este neteda si de obicei usor costeliva. Culoarea dovlecilor se datoreaza pigmentilor galben-portocalii din piele si pulpa.
In interior, pulpa prezinta o culoare galben-aurie spre portocalie depinzand de pigmentii polifenolici din ea. Fructul are un centru scorburos, cu numeroase seminte mici, albe care sunt situate intr-o structura asemanatoare cu o plasa. Semintele de dovleac sunt o sursa importanta de proteine, minerale si acizi grasi omega-3.

Beneficiile dovlecilor:


  • Este una din legumele sarace in calorii; furnizeaza doar 26 kal pe 100 g si nu contine grasimi saturate sau colesterol; dar este o sursa bogata de fibra dietica, anti-oxidanti, minerale, vitamine. Recomandata de dieteticieni in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii.
  • Dovleacul este un adapost al multor vitamine antioxidante precum vitamina A, vitamina C si vitamina E.
  • Cu 7384 mg pe 100 g, este una din legumele familiei cucurbitaceae cu cel mai inalt nivel de vitamina A, furnizand aproximativ 246% de RDA. Vitamina A este un antioxidant natural puternic si este solicitat de catre corp pentru mentinerea integritatii pielii si a membranelor mucoase. Este de asemenea o vitamina esentiala pentru vaz. Studiile de cercetare arata ca mancarurile naturale bogate in vitamina A ajuta corpul sa se protejeze impotriva cancerului la plaman si la cavitatea bucala.
  • Este de asemenea o sursa excelenta a multor compusi naturali flavonoizi polifenolici precum carotenii alpha si beta, cryptoxanthin, lutein si zeaxanthin. Carotenii se transforma in vitamina A in interiorul corpului.
  • Zea-xanthin este un antioxidant natural care filtreaza razele UV (ultra-violet) in macula lutea in retina ochiului. Astfel, ajuta la protejarea de "boala maculara legata de varsta" (BMLV) la oamenii batrani.
  • Bogate in vitaminele din grupul B-complex precum folati, niacin, vitamina B-6 (piridoxin), thiamin si acid pantothenic.
  • Este de asemenea o sursa bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.
  • Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi mono-nesaturati care sunt buni pentru inima. In plus, sunt plini de proteine, minerale si multe vitamine benefice pentru sanatate.
De exemplu, 100 g de seminte de dovleac furnizeaza
  • 559 kal,
  • 30 g de proteine,
  • 110% RDA de fier,
  • 4987 mg de niacin (31% RDA),
  • seleniu (17% RDA),
  • zinc (71%)
  • dar fara colesterol.
Semintele sunt o sursa excelenta de aminoacizi tryptofan, buni pentru sanatate.

Selectia si depozitarea dovlecilor


Dovlecii sunt pe piata tot timpul anului. Cumparati dovleci intregi bine crescuti in loc de sectiuni. Cautati dupa un produs matur care are un sunet lemnos la bataia cu degetul, este greu si are o tulpina voinica. Evitati dovleacul cu suprafata cutata, taieturi si zgrieturi.
Odata ce sunteti acasa, dovleacul copt complet poate fi depozitat pentru mai multe saptamani intr-un loc rece si bine ventilat la temperatura camerei. Totusi, sectiunile taiate ar trebui plasate in congelator unde se pastreaza bine pentru cateva zile.

Metode de pregatire si de servire a dovleacului


Cateva varietati hibrid sunt in general supuse insecticidelor sau stropitului. Astfel, spalati plantele temeinic in apa care curge pentru a indeparta praful, solul sau alte insecticide sau fungicide reziduale.
Taiati capatul tulpinii si feliati fructul in doua jumatati egale. Indepartati structura centrala ca o plasa si scoateti semintele. Apoi taiati-le in marimile dorite. In general, cuburile mici sunt folosite la gatit.
Aproape toate partile dovleacului; fructe, frunze, flori si seminte sunt comestibile.

Iata cateva indicii de servire:


  • Dovlecii pot fi folositi in retete delicioase fie copti, fie fierti in aburi; dar cel mai bine se mananca fierti in aburi pentru a avea nutrienti maximi. In China, frunzele acestei plante sunt consumate ca si verdeturi gatite sau in supe.
  • Pe subcontinentul indian unde este popular ca si "sitaphal", este folosit in prepararea "sabzee", felurilor dulci, supelor, curry...etc.
  • Poate fi folosit si in prepararea untului, placintei, cremelor etc.
  • Semintele fripte de dovleac pot fi folosite ca si gustare.

Комментариев нет:

Отправить комментарий