Sfecla
rosie se cultiva pentru radacinile ingrosate, care sunt foarte bune
consumate proaspete, dar si conservate. Partea comestibila are o valoare
alimentara ridicata, data de continutul ridicat in hidrati de carbon, substante
proteice, saruri minerale de fosfor, potasiu, vitaminele A, B, C.
Sfecla rosie (Beta vulgaris var. canditiva) face
parte din familia Chenopodiacee si este originara din zona Marii Mediterane.
Este cunoscuta de foarte multa vreme si cultivata incepand din secolele al
XlV-XV.
Sfecla rosie are si efecte terapeutice
importante. Sucul de sfecla contribuie la refacerea globulelor
rosii, este un bun diuretic, previne depunerea calciului pe vasele sanguine,
contribuie la eliminarea toxinelor din organism, stimuleaza toate functiile
organismului.
Sfecla rosie - descriere
Sfecla rosie este o planta bienala, cu o
perioada de vegetatie de 100-130 de zile. Radacina este la inceput pivotanta,
iar apoi se ingroasa, prin depunerea substantelor de rezerva, capatand forma
aproape sferica sau alungita si culoare rosie. In sectiune transversala,
radacina prezinta mai multe cercuri concentrice, colorate rosu-intens sau mai
slab. Din punct de vedere calitativ, se apreciaza ca radacinile care prezinta
mai putine cercuri concentrice de culoare deschisa sunt mai bune.
Frunzele de sfecla sunt mari, cresc in rozeta,
in anul I de cultura, sunt lucioase, cu limbul ondulat si marginea intreaga.
Sunt de culoare verde cu reflexe violacee. Tulpina florifera se
formeaza in anul al doilea, este inalta de 1-1,2 m, ramificata si are multe
flori, grupate la subsuoara frunzelor, de culoare verzuie.
Florile sunt hermafrodite si cu polenizare
alogama (incrucisata). Fructul este un glomerul format din 3-4 fructe uscate,
cu o viabilitate care se mentine 3-4 ani.
Sfecla rosie - conditii de crestere
Sfecla, spre deosebire de celelalte radacinoase, este ceva mai pretentioasa
fata de caldura. Temperatura minima de germinare a semintelor este de 5-6°C,
dar plantele tinere pot suporta si temperaturi de -3°C. Radacinile mature nu
rezista la temperaturi sub 0°C, de aceea trebuie recoltate toamna, inaintea
venirii inghetului. In timpul perioadei de vegetatie, sfecla are nevoie de
18-20°C la început, iar in faza de ingrosare a radacinii de 20-25°C.
Sfecla este o planta de zi lunga.
Cultivata in conditii de zi scurta, radacinile nu se dezvolta normal, calitatea
este slaba si productia este mica.
Are nevoie de apa in toate fazele de crestere si
dezvoltare, dar mai ales la germinarea semintelor.
Semanatul se face la o adancime de 1-1,5 cm si cu
distanta intre ele de 2,5-3 cm iar intre randuri se lasa 30-45 cm. Rasadurile
se raresc pana la 2,5-8 cm. Buruienile ce apar in jurul sfeclei se
indeparteaza pentru a nu strica planta. Pamantul fertil si bogat in
potasiu este cel mai bun pentru sfecla rosie. Sfecla se recolteaza cand
ajunge la marimea dorita. Cu aproximatie dupa 60 de zile, sfecla este numai
buna pentru preparatele culinare.
Комментариев нет:
Отправить комментарий