Rodiile sunt
printre cele mai populare fructe, avand o aroma unica, un gust deosebit si
calitati care le recomanda drept remediu pentru mai multe afectiuni. Este unul
dintre ingredientele ce alcatuiesc noul curent culinar "super
fruits".
Planta este o tufa sau
un copac de mici dimensiuni, apartinand familiei Lythraceae din specia Punica.
Numele stiintific al rodiei este de "Punica granatum".
Copacul, despre care se crede ca este originar din
zona himalayana a Indiei, are o inaltime la maturitate cuprinsa intre 5-8
metri, fiind cel mai des intalnit in subcontinentul India, in tari ca Iran,
zona Caucazului sau regiunea Mediteraneana.
Este plin de fructe rotunde, de
culoare rosu stralucitor, purpuriu sau galben-portocalii, in functie de soi.
Fiecare rodie are intre 6-10 cm in diamentru si cantareste aproximativ 200 de
grame. Coaja este dura, cu o textura asemanatoare pielii.
Interiorul rodiei este separat in compartimente de
ziduri membranoase, care au textura unui servetel. Fiecare compartiment contine
pulpa zemoasa, rosie sau roz, precum si samanta, care poate fi dura sau moale
(depinzand de cat de copt este fructul).
Beneficii pentru sanatate aduse de rodii
- Rodia nu are foarte multe calorii si nu contine grasimi saturate, insa este plin de anti oxidanti, minerale si vitamine.
- E o sursa bogata de fibre solubile si nesolubile, continand 4gr/100 mg (aprox 12% din DZR), care sunt recunoscute deoarece regleaza sistemul digestiv si amelioreaza constipatia. Fructul este recomandat in diete sau la scaderea colesterolului. De asemenea, prezenta fibrelor in hrana zilnica ajuta la lupta impotriva canerului de colon.
- Cercetarile de laborator au aratat ca punicalagin, compusul antioxidant polifenolic continut de sucul de rodii este eficient in reducerea riscului bolilor de inima prin eliminarea sau neutralizarea radicalilor liberi.
- Este si o buna sursa pentru Vitamina C, furnizand 17% din DZR la 100 grame de fruct. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta corpul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi.
- Consumul regulat de rodii este eficient in lupta impotriva cancerului de prostata, hiperplazia prostatica benigna, diabet si lymphoma.
- Constituie o buna sursa pentru mai multe vitamine B complexe, cum este acidul pantotenic(B5), acidul folic, pyridoxin si vitamina K si de minerale cum sunt calciu, cupru, potasiu si mangan.
Selectarea si depozitarea rodiilor
Cele mai gustoase rodii sunt cultivate in
provinciile din Estul si Centrul Afghanistanului. Fructele sunt coapte atunci
cand au dezvoltat o culoare specifica, iar la lovirea usoara scot un sunet
metalic. Rodiile trebuie culese inainte de a se coace prea mult, deoarece tind
sa crape, iar semintele devin dure si necomestibile.
In magazine, alegeti rodiile care au o coaja
fina, fara vanatai, taieturi sau urme de mucegai. In general, pot fi depozitate
pe rafturi, tinute la temperatura camerei timp de 5-8 zile sau le puteti pune
in frigider.
Utilizarea in bucatarie a rodiilor
Spalati rodiile in apa rece sau clatiti in apa
calduta pentru a le aduce la temperatura camerei daca au fost tinute in
frigider.
Pentru a va bucura de aroma puternica,
consumati rodiile proaspete fara a adauga nimic. In general, le puteti consuma
direct din mana, dupa ce faceti o taietura verticala in fruct pentru a-l separa
in bucati.
Saculetii de suc sunt apoi scosi, iar
membranele albe şi cojile sunt separate de seminte. Separarea este simplificată
prin realizarea acestei sarcini intr-un bol de apă, unde semintele se vor cufunda, iar pulpa va
pluti la suprafata. Indepartati apa si separati semintele.
Sugestii de servire a rodiilor:
- Fructele sunt de cele mai multe ori consumate prospete sub forma de suc.
- Sucul poate fi utilizat in mai multe forme, pentru prepararea supelor, jeleurilor, serbeturilor, sosurilor sau pentru a da aroma prajiturilor si merelor coapte.
- Sucul de rodii poate fi transformat in vin.
- Fructele sunt folosite la prepararea unui fel traditional persan de mancare, fesenjan, ce contine suc de rodii, alune macinate, rata fiarta sau pui fiert, orez si o supa delicioasa - ash-e-anar.
Комментариев нет:
Отправить комментарий