Patrunjelul
este una dintre cele mai usor de cultivat legume.
Patrunjelul are o aroma fina, care este
folosita intr-o mare varietate de retete. Poate fi folosit inclusiv ca
garnitura pentru multe feluri de mancare. Patrunjelul de Hamburg este
cultivat in special pentru radacina sa lunga, folosita la supe si tocana? Este
o sursa excelenta de vitamina A si C, calciu si fier. Poti cultiva aceasta
leguma chiar si iarna, amplasand ghiveciul langa o fereastra luminata.
Patrunjel cultivare
Chiar daca patrunjelul este o
planta bienala, ea este tratata ca fiind anuala de catre multi cultivatori, in
special de catre cei aflati in zonele cu clima mai rece.
In privinta plantarii, iti sugeram sa faci
rasaduri, pe care sa le tii lasi sa creasca in casa pentru cateva saptamani,
apoi sa le transplantezi in gradina. Mutarea se face foarte usor.
Semintele de patrunjel sunt atat de fine incat poti sa le
imprastii pe sol si apoi sa le ingropi prin udare. Germinarea dureaza maxim 2
saptamani. Odata rasarite, plantele vor creste incet, dar sigur.
Patrunjelul creste in locurile umbrite. Solul
ar trebui sa fie fertil, dar tolereaza si solurile sarace si cu un drenaj mai
slab, deci poti cultiva patrunjel verde in zone ale
gradinii in care nu poti planta altceva.
Recoltarea patrunjelului
Puteti incepe sa culegeti frunze de
patrunjel din momentul in care sunt suficient de mari. Pentru a obtine
cea mai buna aroma a mancarii, va sfatuim sa culegeti patrunjelul dimineata,
deoarece atunci aroma e mai puternica.
Patrunjelul
este foarte rezistent. Plantele care au ramas peste iarna in gradina isi incep
cresterea imediat ce zapezile s-au topit si caldura incepe sa se arate.
Frunzele pot fi culese pana toamna tarziu.
Комментариев нет:
Отправить комментарий