Ceapa



Ceapa este o leguma populara si una dintre favoritele gradinarilor. Sunt multe motive: este usor de cultivat, ocupa putin spatiu in gradina, se foloseste ca planta medicinala si ca ingredient in multe mancaruri.


Foarte multe retete au ca ingredient ceapa, de la supe si salate pana la sosuri si aperitive. Este folosita la micul dejun, pranz, cina si pentru multe gustari. Ai putea crede ca singurul fel de mancare in care ceapa nu e folosita este desertul, dar exista si cateva retete de desert in care se foloseste ceapa.
Sunt multe metode prin care poti sa eviti lacrimile cand tai ceapa. Incearca sa mesteci guma sau paine.
Ceapa creste usor, intr-o perioada relativ scurta si nu ocupa mult loc in gradina. In trecut se spunea ca alunga spiritele rele (iti recomandam usturoiul pentru acest lucru). Ceapa este si planta medicinala deoarece ajuta la scaderea colesterolului si la bolile de inima.
Varietatile cele mai cultivate: alba, galbena sau ceapa spaniola
  • Ceapa rosie - nu este foarte iute, si este usoara pentru digestie
  • Ceapa verde - este cultivata pentru cozile foarte lungi si un bulb mic sau deloc
  • Ceapa perlata sau ceapa de murat
  • Ceapa esalota- un gust usor, bulb mic
  • Praz - ca si ceapa rosie, nu este iute; se consuma tulpinile
  • Ceapa Vidalia- este definita de locul unde creste, decat de varietatile ei.
Cele mai multe soiuri de ceapa incep sa formeze un bulb cand temperatura si lumina zilei ajunge la un anumit nivel.
  • "Bulbul de zi lunga" - incepe sa formeze un bulb cand sunt 14-16 ore de lumina pe zi. In aceasta categorie intra ceapa dulce spaniola si ceapa walla walla.
  • "Bulbul de zi scurta" - incepe sa faca bulb cand sunt 12-14 ore de lumina pe zi. In aceasta categorie intra ceapa rosie, galbena si texana.

Cultivarea cepei


Gradinarii au 3 metode prin care pot cultiva ceapa: seminte de ceapa, rasaduri sau arpagic. Semintele necesita cel mai mult timp si trebuie cultivate in interior prima data. Rasadurile iti dau un avans si sunt rezistente.
Cand plantezi ceapa lasa putin spatiu intre plante precum si intre randuri, pentru plivire. Ceapa cea mai buna creste in sol bogat si moale, dar ea poate fi plantata in orice sol, mai ales daca adaugi destul ingrasamant. Mentine solul umed.
Bulbul de ceapa se formeaza cand vremea e mai calda si ziua mai lunga. Ceapa este bienala si face seminte in al doilea an de viata. Multi cultivatori nu lasa ceapa pana in al doilea an, ei o culeg in primul, o lasa sa faca seminte doar daca au nevoie de acestea.
Ceapa este rezistenta atat la inghet, sau temperaturi scazute cat si la zapada. Aceste efecte ale naturii ii vor incetini cresterea pana cand temperaturile vor creste. Daca e mai rece de -20° afara, plantele de ceapa pot muri daca sunt expuse frigului in perioada de crestere.
Planteaza arpagic in gradina cu flori sau cu ierburi o data si va creste mai multi ani la rand. Pentru a extinde sezonul in care sa creasca ceapa planteaz-o langa perete sau langa casa. Arpagicul poate fi plantat intr-un ghiveci pus intr-o fereastra insorita tot timpul iernii.

Recoltarea cepei

Cand cozile nu mai sunt verzi aceasta se poate culege tragand ceapa din pamant. Dupa ce se scote din pamant se lasa cateva zile la aer, apoi radacinile si cozile se tau si se mai las-o doua, trei zile la soare. Acest lucru impiedica alterarea cepei. Pentru a avea ceapa cat mai repede, cumpara seminte din timp si pune-le in sol umed si dupa trei saptamani le vei putea pune afara in gradina. Acestea vor avea radacini mai puternice.

Boli si daunatori


Majoritatea plantelor din familia cepei sunt rezistente la insecte. Larvele pot ataca bulbii, provocand mici probleme, dar cu insecticide poti evita aceste probleme. Ceapa, usturoiul si chiar arpagicul sunt ingrediente intr-un numar mare de spray-uri ecologice impotriva  insectelor.
Ceapa este rezistenta la majoritatea bolilor, dar umezeala excesiva si vremea umeda sporesc riscul de imbolnavire.

Комментариев нет:

Отправить комментарий