Rosiile


Rosiile sunt cele mai populare legume cultivate de gradinarii amatori. Aroma rosiilor de casa nu poate fi comparata cu cea din magazine. Astfel, cu un pic de cercetare, prevedere si ingrijire chiar si un gradinar incepator cu putina experienta poate obtine o cultura de rosii sanatoasa si frumoasa.




Rosiile se gasesc in multe varietati, de exemplu, rosii cherry, rosii ovale sau rosii rotunde, fiecare oferind propriile sale caracteristici si arome. In plus, exista soiuri timpurii, medii si tarzii, precum si soiuri hibride si traditionale. De asemenea, exista soiuri care sunt deja rezistente la anumite boli, precum Fusarium, Verticillium sau nematozi.
Indiferent ce varietate de rosie alegi, calitatea solului este extrem de importanta pentru o cultura de succes. Solul poate fi testat pentru echilibrul pH-ului prin cumpararea unui chit de testare a solului de la un magazin de gradinarit. Tomatele cresc cel mai bine in soluri de 6.5-7.0 pH, care este neutru la solul usor acid. Rosiile au nevoie de sol afanat pentru ca radacinile lor sa se extinda in mod corespunzator, fara bulgari si bolovani. Rosiile de gradina se dezvolta cel mai bune atunci cand sunt sustinute de un tarus, spalier sau cusca pentru tomate.

Caracteristici rosii


Un bun gradinarit de rosii incepe cu plante sanatoase. Expunerea treptata a rasadurilor in gradina la aer liber, va usura tranzitia plantei in solul gradinii. Transplantarea intr-un sol bine pregatit si un sistem de suport bun va da plantelor un bun inceput. O gradina de rosii ar trebui sa fie expusa la cel putin 8-10 ore de lumina directa pe zi. Acoperirea cu mulci a solului va contribui la stabilizarea temperaturii lui si blocheaza germinarea buruienilor. Gradinile de tomate au nevoie de udare consistenta, aplicare periodica de ingrasamant si, atunci cand este necesar, eliminarea daunatorilor pentru a mentine plantele tale sanatoase si infloritoare.

Комментариев нет:

Отправить комментарий