Usturoiul
este utilizat atat in scopuri medicinale cat si culinare. Aceasta minunata
planta contine multe substante fito-nutritive care ajuta sanatatea, in special
la combaterea afectiunilor arterelor coronariene si prevenirea infectiilor.
Usturoiul
apartine familiei Alliaceae din specia Allium, iar numele stiintific este de
Allium sativum. Se crede ca este originar din muntii Asiei Centrale, de unde
s-a raspandit apoi in lume, in special in zonele de clima temperata si
subtropicala.
Este o planta perena, fiind cultivata asemanator cu ceapa. La maturitate atinge 50-60 cm inaltime
si contine o radacina subterana formata din 8-20 de bulbi numiti popular
‘catei'. Acestia sunt infasurati de cateva straturi de invelis menite sa ii
protejeze.
Spre deosebire de ceapa insa, florile sunt sterile si
nu poduc seminte.
Plantele
noi cresc in general din catei.
Beneficii pentru sanatate
- Cateii aromatici contin multe minerale, vitamine, anti-oxidanti si fito-nutrienti care s-au dovedit a fi extrem de benefici pentru sanatate.
- Bulbul contine thio-sulfiniti organici cum sunt disulfidul diallil, trisulfid diallil si allil propil disulfide care pot forma allicinul prin reactia enzimelor activate de distrugerea bulbului ( prin tocare, zdrobire, maruntire)
- Studiile de laborator au demonstrat ca allicinul reduce colesterolul prin reducerea productiei enzimei HMG-CoA reductase in celulele ficatului.
- Allicinul reduce rigiditatea vaselor sangvine prin elibararea de oxid nitric (NO); reducand deci si tensiunea arteriala. De asemenea, reduce riscul aparitiei afectiunilor coronariene, a bolilor vaselor de sange periferice si a infarctului.
- Consumul de usturoi este asociat cu scaderea cazurilor de cancer la stomac.
- Allicinul si alti compusi esentiali volatili ai usturoilului au proprietati anti-bacteriene, anti-virale si anti-fungale.
- Constituie o sursa excelenta de minerale si vitamine, esetiale pentru o viata sanatoasa. Bulbii sunt extrem de bogati in potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc si seleniu. Ultimul dintre ele este o substanta minerala care protejeaza inima, fiind un co-factor pentru enzimele anti-oxidante din corp.
- Manganul este folosit de catre corp ca un co-factor pentru enzima antioxidanta superoxide dismutase, in vreme ce fierul este necesar la formarea celulelor rosii.
- Contine multi antioxidanti flavonoizi cum sunt beta-carotenul, zea-xanthin, precum si vitamine ca vitamina C, care ajuta corpul sa isi dezvolte rezistenta la infectii, si sa lupte impotriva radicalilor liberi.
Cateii contin cantitati impresionante de
vitamine si minerale. Astfel, 100 grame de usturoi contin ( % din DZR)
- 95% din vitamina B-6 (pyridoxine),
- 52% din vitamina C,
- 33% din cupru,
- 21% din fier,
- 18% din calciu,
- 26% Seleniu,
- 73% din mangan
- dar nu si colesterol.
DZR= Doza Zilnica
Recomandata
Selectarea si depozitarea
Bulbii sunt recoltati cand tulpinile se
ingalbenesc, dand semne de uscare. Mai apoi sunt uscati la umbra timp de mai
multe saptamani inainte de a fi vanduti.
In magazine, se pot gasi sub mai multe forme,
cum ar fi bulbi intregi, uscati, catei separati, catei procesati, pudra sau
pasta.
Bulbii uscati pot fi depozitati la temperatura
camerei intr-un loc intunecos, departe de sursele de umezeala, unde pot sta
timp de mai multe saptamani. Pasta de usturoi trebuie pastrata in frigider.
Utilizarea in bucatarie a usturoiului:
- A fost utilizat mult timp in cultura indiana si chineza pe post de medicament pentru ameliorarea tusei, bronsitei si racelii
- Uleiul de usturoi a fost utilizat ca remediu pentru vindecarea herpesului.
- In medicina moderna, este utilizat datorita agentilor anti-microbieni, anti cancerosi si anti-diabetici, precum si datorita proprietatilor de crestere a imunitatii si a micsorarii colesterolului.
Utilizari medicinale ale usturoiului
Atat cateii de usturoi cat si tulpinile verzi
sunt folosite intr-o varietate de retete.
In general, frunzele sunt mai putin iuti decat
cateii, fiind folosite in retete in mod asemanator cu cozile de ceapa. Stratul
exterior este inlaturat, iar interiorul de o consistenta cremoasa si culoare
alba este fie tocat , folosind un cutit, fie zdrobit inainte de a fi adaugat la
retete.
- Este utilizat pentru a spori aroma legumelor, carnurilor si preparatelor din fructe de mare.
- Utilizat in prepararea painii, a painii prajite si a bruschetelor
- Prepararea supelor de sezon si a sosurilor se poate face cu usturoi.
- Tulpinile sunt folosite pe post de leguma, la fel ca si ceapa, alaturi de legume si oua in prepararea diferitelor feluri de mancare in Asia de Est.
Efecte nedorite
Compusii sulfatici din usturoi, care sunt
metabolizati sub forma sulfidului metal allil, ce este eliminat de organism
prin transpiratie si respiratie, producand un miros neplacut.
Atentie!
Cateii de ustuoi contin allicin, care
actioneaza ca un subtietor al sangelui. Este deci nerecomandat pacientior ce
urmeaza tratamente cu anticoagulante cum ar fi warfarin, deoarece aceasta
combinatie ar putea duce la sangerari excesive.
Usturoiul in ulei, folosit la prepararea
muraturilor favorizeaza dezvoltarea clostridium botulism, ceea ce ar putea duce
la imbolnavirea de botulism (paralizie a sistemului nervos). Este indicat ca
preparatele din usturoi sa se pastreze in frigider si sa fie consumate cat mai
repede.
Комментариев нет:
Отправить комментарий