вторник, 8 января 2013 г.

Kiwi



Kiwi sau “agrisa chinezeasca’ este unul dintre fructele delicioase bogat in minerale, vitamine si fito-chimicale. Kiwi isi are originea in provincia chineza Shaanxi, unde are statutul de fruct national.

Kiwi este o planta semitropicala, foioasa, intinsa, apartinand familiei Actinidiaceae, din specia Actinidia. Numele stiintific este Actinidia chinensis.
Calatoria acestei "agrise" din China pana in indepartata Australie a fost una mai mult decat interesanta. Astfel, la inceputul secolului 20, semintele de kiwi au fost aduse de misionari in Noua Zeelanda, unde a fost naturalizata. De acolo s-a extins, iar acum aceste fructe sunt cultivate si in Europa, insa cu predilectie in statul american California.
Sezonul de recoltare dureaza din luna septembrie pana in noiembrie.
Kiwi are  forma ovala, este paroasa si de culoare maro. Fiecare fruct este aproximativ de marimea unui ou de gaina si cantareste pana la 125 de grame. La interior, miezul este moale si zemos, de culoare verde stralucitor, avand mai multe randuri de seminte mici, de culoare neagra. Textura este asemanatoare cu cea a capsunii sau sapodilla iar aroma seamana cu un amestec de capsuni, mere si ananas.
Pe langa kiwi-ul obisnuit mai exista si alte soiuri mai putin cunoscute. "Hardy kiwi fruit" (A.arguta) mai este cunoscut si ca baby kiwi, fiind mult mai mici decat "Fuzzy kiwi fruit" (A. deliciosa). Marimea acestora este asemanatoare cu cea a unui strugure mare cu pielea fina si comestibila.
La interior, cele doua soiuri se aseamana la culoare, si textura, insa primul are o aroma mai intensa si este mai dulce. "Gold Kiwifruit", un hibrid dezvoltat in Noua Zeelanda, are un miez galbui, cu gust tropical, coaja fiind mai putin paroasa si mai neagra, avand un capat ascutit. Din punct de vedere comercial, este mai scump decat fructul obisnuit.

Beneficii pentru sanatate


  • Kiwi este o buna sursa de fibre, (3.8 g per 100 g sau 10% din DZR) motiv pentru care actioneaza ca un laxativ natural. Continutul de fibre ajuta si mucoasa colonului deoarece scade durata expunerii la toxine, scazand astfel riscul aparitie cancerului la colon
  • Constituie o bogata resursa de antioxidanti ca vitamin-C (154% din DZR). Consumul acestei vitamine ajuta organismul sa combata infectiile si radicalii liberi
  • Contine o buna parte din necesarul zilnic de vitamina A, E si K, precum si antioxidanti flavonoizi ca beta-carotenul, luteina si xanthin. Vitamina K are rolul de a creste masa osoasa. De asemenea, amelioreaza simptomele bolii Alzenheimer prin limitarea daunelor neurologice produse creierului
  • Studiile au indicat ca fructul de Kiwi contine substante care subtiaza sangele la fel ca aspirina. Astfel,  previne formarea cheagurilor de sange, iar riscul de infarct scade simtitor
  • Semintele sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega 3. Studiile au indicat ca reduce riscul aparitiei bolilor coronariene, infarctului, autismului, si a altor probleme de dezvoltare la copiii.
  • Fructele proaspete sunt o sursa de potasiu. Acesta este o componenta importanta a celulelor corpului si a fluidelor, controland bataile inimii si tensiunea arteriala, eliminand efectele nedorite ale sodiului
  • Contine cantitati insemnate de minerale ca magneziul, mangan si fier. Manganul joaca rolul de co-factor pentru enzima superoxide dismutase, in vreme ce magneziul actioneaza pentru intarirea oaselor, la fel ca si calciul.

Selectarea si depozitarea kiwi-ului


Sezonul de recoltare incepe din septembrie pana in noiembrie si chiar daca fructele sunt disponibile in magazine intregul an, cele mai gustoase sunt cele culese intre lunile august si decembrie. Fructele mature recoltate sunt manevrate cu grija. Cele care nu au atins inca stadiul maxim de coacere sunt mai ferme, semanand cu fructul sapodilla (Sapote).
Plasati fructele de kiwi pentru 4-6 zile in pungi de plastic pentru a se coace, sau tineti-le intr-o punga de hartie impreuna cu un mar, o banana sau o para.
Cand doriti sa cumparati, incercati sa alegeti frucele care au coaja intacta, fara taieturi sau alte urme de manipulare. Daca este copt, va va fi usor sa va cufundati degetul in fruct atunci cand il atingeti. Odata coapte, nu mai pot fi pastrate foarte mult la temperatura camerei, deci va trebui sa le mutati in frigider.

Utilizare in bucatarie kiwi


Fiind proaspat si delicios, kiwi se poate consuma in forma bruta. Spalati-l in apa rece si indepartati coaja cu ajutorul unui cutit. Odata feliate, fructele trebuiesc consumate rapid, altfel vor deveni flasce.

Cum se serveste kiwi?


  • Kiwi poate fi consumate fara niciun adaos.
  • Bucurati-va de aroma lor unica. Serviti feliile de kiwi si capsuni cu iaurt, deoarece aromele lor sunt complementare.
  • Faceti un sos din ananas si kiwi, adaugati-l unui piept de pui marinat si fierbeti.
  • Un compus continut de catre kiwi -actinidin- ajuta la fragezirea carnii. Kiwi este folosit si la prepararea unui desert popular in Noua Zeelanda, Pavloa.
  • Utilizat la pregatirea gogosilor, prajiturii cu branza, placintelor, sucurilor si jeleurilor.

Комментариев нет:

Отправить комментарий