Castravetele



Castravetele se numara printre cele mai sensibile plante de cultura, in ceea ce priveste factorii climatici. Este o specie legumicola foarte pretentioasa la caldura si umiditatea din sol si aer. Insamintarea castravetilor in cimp se face numai cind temperatura medie zilnica se mentine peste 10—12°. Cea mai usoara bruma distruge cultura.



Semintele nu germineaza sub +16°. Vinturile reci, sub +4°C, pot provoca pieirea plantelor sau in tot cazul sa cauzeze pierderi. In general, castravetii sint sensibili la curentii de aer si vinturi chiar daca nu sint reci si chiar daca sunt de scurta durata.
O crestere si fructificare normale, au loc in limita temperaturilor de 18-35°C. La temperaturi de peste 35° si sub 18°, cresterea plantelor inceteaza, iar la o temperatura de 12°, prelungita mai multe zile, vrejii
se reteaza de la fata
solului si plantele cad si pier. Variatiile mari de temperatura, de asemenea, sint foarte daunatoare castravetilor. Cu cit lumina este mai intensa, castravetii suporta temperatura mai ridicata, in limitele amintite si invers, noaptea, cind lumina lipseste sau in zilele noroase, cind lumina este slaba, temperatura trebuie sa fie de asemenea mai scazuta.
Temperatura medie lunara cea mai potrivita pentru cultura in cimp, este de 18-23°C si cu o perioada de 50-90 zile, fara calduri sau raceli excesive.
Aceste conditii sint valabile si pentru culturile de vara-toamna, avind in vedere ca noptile reci din septembrie, chiar si fara brume, duc la pieirea plantelor. De aici, necesitatea de a se alege epoca de insamintare sau plantare, diferentiat, pe zone naturale.

Комментариев нет:

Отправить комментарий