Pepenele verde apartine familiei Cucurbitaceae
si isi are originea in desertul Kalahari, de unde s-a raspandit in toate zonele
cu clima calda. Pepenele verde se cultiva pentru fructele sale, care se consuma
in stare proaspata, si este foarte apreciat pentru continutul in diferite
vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale (de K, P, Ca, Fe), continut ridicat in
zaharuri. Consumul de pepeni verzi se recomanda sub forma de cura in
afectiunile renale.
Descrierea pepenelui verde
Pepenele verde (Citrullus lanatus L. sin. C.
vulgaris L) este o planta legumicola anuala, erbacee, cu perioada de vegetatie
de 90-130 de zile.. Are radacini foarte bine dezvoltate, care pot ajunge la
1-1,5 m adancime, ceea ce face ca apa si sarurile minerale sa fie absorbite de
la adancime mai mare, cultura dand rezultate bune si in zone mai secetoase.
Este considerat o planta rezistenta la seceta.
Radacinile se refac greu daca se rup, de aceea cultura se infiinteaza prin
semanare direct in camp. Tulpina este ramificata, cu o lungime de 3-4 m si
acoperita cu perisori. Frunzele sunt adanc sectate, mari, acoperite cu perisori
ca si tulpina, ca o adaptare a plantei la seceta.
Fructele sunt mari, cu coaja verde de diferite
nuante si miezul rosu si zemos. Contine un numar variabil de seminte, existand
si pepeni verzi fara seminte.
Cerintele pepenelui verde fata de conditiile de mediu
1. Caldura
Pepenele verde este foarte pretentios fata de
caldura. Vegeteaza bine la 25-30°C, plantele mature putand sa suporte pana la
40°C. Temperatura de circa 10°C determina scaderea ritmului de crestere, iar la
0°C plantele mor. Nu suporta oscilatiile de temperatura cu amplitudinea mai
mare de 10°C.
2. Lumina
Si fata de lumina are pretentii ridicate.
Trebuie cultivat numai in ogor propriu, pe soluri plane sau cu expozitie sudica
si la distante de plantare care sa nu permita umbrirea reciproca a plantelor.
In lipsa luminii, florile si fructele tinere avorteaza, cele mai mari nu
acumuleaza zahar si raman de calitate slaba.
3. Apa
Pepenele verde este destul de rezistent la
seceta. Numai in conditii de uscaciune de durata necesita udare, in prima parte
a perioadei de vegetatie, inainte de acoperirea solului. Excesul de apa din sol
sau atmosfera este daunator, favorizeaza atacul bolilor
criptogamice, iar fructele nu acumuleaza suficient zahar.
4. Solul
Prefera solurile usoare, cu textura
luto-nisipoasa sau nisipo-lutoasa, fertile, bogate in substanta organica,
revene, bine drenate si cu apa freatica la peste 2 m adancime. Se cultiva cu
rezultate bune pe terenuri cu pH -ul
7-7,2.
Cum se cultiva pepenele verde?
Pepenele verde se cultiva prin semanat direct pe terenuri destelenite sau dupa mazare, fasole, varza, ceapa.
Semanatul se face in randuri sau cuiburi (2-3 seminte la un cuib) la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai, cand in sol temperatura este de 14-15 0C. Lucrarile de intretinere consta in afanarea solului, distrugerea buruienilor, prasile repetate. Raritul se aplica atunci cand plantele au 1-2 frunze, lasandu-se 1-2 plante la un cuib.
Recoltarea lubenitei se face atunci cand a
ajuns la maturitate. Unele dintre trucuri sunt cunoscute de toata lumea :
sunetul infundat la lovirea cu degetul; coaja se zgarie usor cu unghia,
carcelul aflat pe vrej la locul de prindere a pedunculului este uscat.
Комментариев нет:
Отправить комментарий