вторник, 8 января 2013 г.

Căpsunul



Capsunul este una dintre speciile pomicole cele mai apreciate. Deoarece are o talie redusa, capsunul poate fi cultivat in spatii reduse, intr-un colt din gradina, sau de ce nu intr-un ghiveci. Impreuna cu ciresele, capsunele sunt primele fructe care ajung la maturitate in timpul anului.

1. Prepararea solului
Pregateste un teren fara buruieni, care sa aiba parte de lumina solara puternica timp de 8-10 ore pe zi. Solul ideal este cel bine drenat si cu un pH in jur de 6.0 - 6.2. Pentru a evita ofilirea produsa de ciuperca Verticillium, nu planta in locuri unde au fost cultivate in anii anteriori zmeuri, capsuni sau plante solanacee (rosii, ardei, vinete).

2. Plantarea capsunului
In majoritatea zonelor se obisnuieste sa se planteze capsunii primavara devreme. Pentru regiunile cu ierni mai blande este recomandat sa se planteze toamna.

3. Distantarea
Lastarii fructiferi de iunie se cultiva pe straturi inaltate, lasandu-se intre plante o distanta de 45-60 cm, iar intre randuri 90-120 cm. Movilele distantate la 25-45 cm , cu cate o singura planta pe fiecare movila, sunt mai potrivite pentru lastarii cu fructificare repetata si lastarii fructiferi de iunie in climatele calde si umede.
4. Irigarea
Asigura o buna irigare cu apa a zonei radacinii.

5. Fertilizarea
Reinnoieste randurile dupa recoltare prin reducerea latimii lor la 15 cm si acoperirea plantelor cu un strat de compost de 5 cm grosime. Aplica un ingrasamant organic solubil, precum un amestec de alge marine si faina de peste, dupa reinnoire. Aplicarea ingrasamantului primavara devreme face capsunile mai moi.
6. Un sfat special
Fragul (F.vesca) este una dintre speciile inrudite cu capsunul. El produce fructe mici, parfumate de vara timpuriu pana la inghet. Fragii se inmultesc prin seminte sau butasi si nu produc stoloni. Ei nu trebuie ingrijiti si constituie si bune plante ornamentale.

7. Supravegherea daunatorilor
Dintre daunatorii care pot ataca cultura de capsuni mentionam: paianjenul capsunului, paianjenul rosu comun, gargarita neagra, gandacul capsunului, gandacul paros, carabus de mai, viermele sarma si coropisnita. Ofilirea plantei poate fi cauzata, de asemenea, si de larve de gandaci si viermi nematozi care se hranesc cu radacinile. Virusurile, care pot fi raspandite de afide, afecteaza adesea plante care sunt slabite de conditii de cultivare nefavorabile.

8. Supravegherea aparitiei simptomelor de boli
Putregaiul cenusiu (Botrytis) este boala cea mai daunatoare a capsunelor. Antracnoza poate devasta plantele intr-un zonele umede si calde. Putregaiul provocat de ciuperca Phytophthora cactorum, care cauzeaza un gust insipid al fructelor, este o problema intalnita sporadic la varitetatile sensibile, cand fructele vin in contact cu solul umed.Intarirea fructelor provocata de ciuperca Phytophthora fragariae, care traieste in sol, poate fi evitata alegand varietati rezistente.

9. Recoltarea capsunilor
Capsunile coapte incep sa apara dupa aproximativ 30 de zile de la inflorire. De indata ce capsuna este complet rosie, lasa papilele tale gustative sa hotareasca cand sa le recoltezi. Culege-le la fiecare  2-3 zile sau zilnic cand vremea este foarte calda. Pastreaza cupele verzi atasate de fructe. Pentru ca sa se pastreze un timp mai indelungat si sa isi pastreze aroma, culege-le intr-un container putin adanc, captusit cu prosoape de hartie, fara sa suprapui mai mult de trei-patru straturi de capsuni. Pune-le la frigider indata dupa recoltare. Curata-le si spala-le chiar inainte sa le servesti.

Комментариев нет:

Отправить комментарий