Ardeii




Ardeii au fost intotdeauna una din cele mai populare legume cultivate in gradini. Ardeii precum si multele varietati sunt originari din America Centrala si de Nord.
O gama larga de ardei iuti sunt originari din Asia, mai ales din Tailanda si China. Cultivarea lor acasa, in propria gradina, este destul de usoara, gradinarii din ziua de azi avand o gama larga de plante din care sa aleaga: ardei dulci si iuti, iar dintre ultimii mentionati cele mai iuti varietati sunt cele provenite din Mexic, China si Tailanda.
Poti de asemenea sa alegi culoarea: verde, galben, rosu-portocaliu si mov. Dupa ce ai ales ce fel de ardei vrei sa cultivi, dulci sau ardei iuti si ce culoare, nu uita de forma. Exista ardeii traditionali in forma de clopot, lungi si subtiri sau rotunzi. Un ardei gras dulce verde nu este inca copt. Lasa-l sa creasca, iar el se va face rosu. Textura si aroma se vor schimba semnificativ.

 

 

Ardeii - plantare si cultivare



Insamnatarea este bine sa se faca in interior, cu 8-10 saptamani sau mai mult inainte de primul inghet, deoarece rasadul de ardei creste lent. Creste temperatura solului pana la 25 grade. Acest lucru va ajuta samanta sa germineze mai repede. Poti cumpara paturi speciale de incalzire in timpul germinarii, pentru a imbunatati calitatea rasadurilor.

1. Alege un loc insorit din gradina si pregateste solul cu ingrasamant.
Nu conteaza ce tip de ardei vrei sa cultivi, retine doar ca le place caldura. Transfera rasadurile in aer liber dupa ultimul inghet. Acestea se pun in pamant la distanta de 45-60 cm unul de altul, in randuri cu 60-80 cm intre ele. Ardeii prefera solul umed; uda-i regulat in lunile de vara, si aplica un fertilizator pe baza de fosfor si potasiu, pentru a scapa de buruieni. Gradinarii fac adesea greseala de a folosi prea mult azot, ceea ce duce la o planta mare, verde, dar cu putini ardei pe ea.
Ocazional, ardeii vor fi vizitati de albine si alte insecte polenizatoare. Pentru a evita acest lucru, nu ii planta prea aproape unul de altul. Nu-ti fa griji, albinele nu produc daune.

Recoltarea ardeilor

 

Pot fi recoltati de indata ce ating marimea necesara pentru a fi comestibili.  Ardeilor nu le place inghetul; deci daca observi ca vremea se raceste ar trebui sa acoperi plantele, iar pe timpul zilei le aerisesti sau lasa acoperiti. Daca plantele trebuie acoperite in noptile reci poti folosi galeti, deoarece sunt usor de amplasat.

Boli si daunatori



Multor insecte le plac ardeii: paianjenii, acarienii, afidele si uneori sfredelitorii fiind cele mai intalnite. Pentru a scapa de daunatori foloseste insecticid organic.
Multe boli si virusi pot afecta ardeii, dar acestea sunt rare. Infectiile fungice pot fi tratate prin fumigare, iar daca observi ca planta e bolnava, trateaz-o cat mai repede.

Ardeiul iute
Ardeii iuti sunt una dintre aromele cunoscute pentru proprietatile medicinale benefice. Ardeiul iute este de fapt o pastaie fruct de la planta capsicum annum ce apartine familiei solanaceae.
Capsicum annum este o tufa perena cu o tulpina lemnoasa care creste pana la un metru inaltime cu flori albe colorate. Pastaile sunt foarte variate in ce priveste marimea, forma, culoarea si causticitatea. Depinzand de soi, ardeiul iute variaza de la ardeiul Mexican usor si carnos la micutul si focosul ardei rosu, crescut de obicei pe subcontinentul indian. Iutimea ardeiului chili este masurata in "Unitati de caldura Scoville"
In interior, fiecare fruct are numeroase seminte mici, colorate in alb sau crem, circulare si plate. Semintele sunt de fapt agatate cu o placenta alba situata in mijloc.
Pentru recoltare, ardeii iuti pot fi culesi cat timp sunt verzi sau cand au ajuns la maturitate completa si au uscat planta. In mod obisnuit, fructele sunt culese cand s-au maturizat si cand au devenit rosii. Apoi sunt lasate la uscat, lucru care le cauzeaza ofilirea. Ardeii iuti au un gust puternic condimentat care vine de la compusii alcaloizi capsaicin, capsanthin sicapsorubin.



Beneficiile aduse sanatatii de ardeii iuti

  • Ardeii iuti contin o lista impresionanta de compusi chimici derivati din plante care sunt cunoscuti pentru proprietatile de promovare a sanatatii si de prevenire a bolii.
  • Ardeii iuti contin un alcaloid, capsaicin care da caracterul puternic condimentat si patrunzator. Studii timpurii de laborator pe mamifere experimentate sugereaza ca substanta capsaicin are proprietati anti-bacteriale, anti-carcinogenice, analgezice si anti-diabetice. De asemenea, reduce si nivelul LDL de colesterol la oamenii obezi.
  • Ardeii iuti proaspeti, rosii sau verzi, sunt o sursa bogata de vitamina-C. 100 g de ardei iuti proaspeti furnizeaza aproximativ 143.7 mcg sau in jur de 240% din RDA. Vitamina C este un antioxidant potent solubil in apa. Este necesar pentru sinteza colagenului din sange. Colagenul este principala proteina structurala din corp ceruta pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor.
  • Consumarea regulata a mancarurilor bogate in vitamina C ajuta corpul sa se protejeze de scorbut; dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi (imunitatea de crestere) si vaneaza radicalii liberi daunatori, pro-inflamatori din corp. De asemenea, ajuta la indepartarea radicalilor liberi din corp.
  • Sunt bogati si in alti antioxidanti precum vitamina A, si in flavonoizi precum beta caroten, alpha caroten, lutein, zeaxanthin, si cryptoxanthin. Aceste substante antioxidante din capsicum ajuta la protejarea corpului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi generate in timpul starilor de stres si de boala.
  • Ardeii iuti contin o cantitate mare de minerale precum potasiul, manganul, fierul si magneziul. Potasiul este o importanta componenta a celulei si a lichidelor corpului care ajuta la controlarea pulsului si a presiunii sangelui. Manganul este folosit de corp ca si un co-factor pentru enzima antioxidanta dismutaza superoxida.
  • Ardeii iuti sunt de asemenea bogati in grupul de vitamine B-complex precum niacin, pyridoxina (vitamina B-6), riboflavin si thiamin (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale in sensul ca trupul are nevoie de ele din surse externe pentru a-si completa proviziile.

Ardeii iuti au nivele foarte inalte de vitamine si minerale.

Doar 100 g furnizeaza (in % de Ratie zilnica recomandata)
  • 240% de vitamina-C (Acid ascorbic),
  • 39% de vitamina B-6 (Pyridoxina),
  • 32% de vitamina A,
  • 13% de fier,
  • 14% de cupru,
  • 7% de potasiu,
  • dar fara colesterol.

Selectia si depozitarea ardeilor iuti

Ardeii iuti sunt disponibili pe piata tot anul atat in forma proaspata cat si pudrata sau uscata. In magazin, cumparati mai degraba ardei iuti proaspeti decat pudra, deoarece aceasta poate contine amestecuri de condimente contrafacute.
Cautati ardei cruzi si proaspeti care au culori stralucitoare (verde, galben, portocaliu, rosu depinzand de varietate), cu coada sanatoasa, intregi si compacti. Evitati ardeii cu pete sau pe cei cu varfuri stricate sau lovite de mucegai.
Odata ajunsi acasa,ardeii trebuie depozitati intr-o punga de plastic in frigider, unde se vor pastra proaspeti timp de aproximativ o saptamana. Ardeii rosii uscati intregi se gasesc de asemenea pe piata. Ardeii iuti uscati pot fi depozitati la temperatura camerei intr-un loc rece si intunecat si in recipiente vidate pentru mai multe luni; pot fi macinati cu o masina de macinat manuala, cand este nevoie.
Daca vreti sa cumparati pudra, cumparati produse autentice si de marca. Boiaua ar trebui adapostita intr-un loc rece in recipiente vidate.

Комментариев нет:

Отправить комментарий