Spanacul
(Spinacia oleracea) apartine familiei Chenopodiaceae si are originea incerta.
Apreciat pentru calitatile dietetice deosebite, in Persia era considerat
„printul legumelor". Astazi, spanacul se cultiva in toate tarile din zona
temperata de pe glob. In Europa, ocupa locul trei, dupa varza si fasole, intre
legumele care se consuma in stare proaspata.
Spanacul este apreciat datorita continutului ridicat de fier, calciu, iod,
vitamine A si C, si are o valoare energetica ridicata.
Spanacul - Caracteristicile generale
Spanacul este o planta legumicola anuala,
erbacee, care formeaza un sistem radicular puternic si o rozeta de frunze mari,
carnoase, netede sau ondulate, de culoare verde, care reprezinta partea
comestibila. Tulpina florifera este inalta de 60-80 cm, goala in interior si
ramificata, cu flori unisexuat dioice, cu polenizare alogama si entomofila.
Plantele masculine sunt mai putin viguroase, formeaza frunze putine si
infloresc mai devreme, iar florile sunt grupate in inflorescente. Plantele
femeiesti sunt viguroase, formeaza frunze mari, carnoase, în număr mai mare,
iar florile se gasesc la subsuoara frunzelor, grupate mai multe la un loc.
Fructul la spanac este rotund sau colturos, de culoare cenusiu-verzuie si isi
pastreaza facultatea germinativa timp de 4-5 ani.
Rezistenta spanacului
Spanacul este rezistent la temperaturi
scazute, astfel ca se cultiva toamna si se recolteaza primavara. Semintele
germineaza la 3-4°C si pot ramane in sol peste iarna fara sa-si piarda
viabilitatea. In faza de rozeta, poate rezista la temperaturi de -10°C, daca
solul este acoperit cu zapada. Pentru crestere, are nevoie de 14-15°C, iar
temperatura prea ridicata determina emiterea tijei florale.
Nu este pretentios fata de lumina, iar
calitatea frunzelor este mai buna la intensitati moderate ale luminii. In sol
are nevoie de apa in cantitate optima, pe toata perioada de vegetatie, din
pricina ritmului intens de crestere si a frunzisului bogat, care pierde prin
transpiratie cantitati destul de mari. In lipsa apei, rozetele de frunze sunt
mici si imbatranesc repede. Spanacul se cultiva pe soluri bine
pregatite, mijlocii sau usoare, fertile, bogate in humus, drenate, cu mare
capacitate de retinere a apei si bine expuse la soare.
Culturile de spanac
Spanacul se cultiva numai primavara si toamna,
ca o cultura succesiva anterioara sau urmatoare culturii de baza. Se poate
semana inaintea infiintarii culturilor termofile: ardei, tomate, vinete, bame
sau dupa incheierea culturilor timpurii de leguminoase, cartof, ceapa etc.
Pregatirea terenului se face diferit, in
functie de perioada de infiintare a culturii. Pentru cultura timpurie, terenul
se pregateste din toamna prin desfiintarea culturii precedente, eliberarea
terenului, fertilizarea de baza cu gunoi de grajd si ingrasamintele cu fosfor
si potasiu, si mobilizarea terenului la 28-30 cm.
Daca semanatul se executa din toamna, solul se marunteste imediat si se seamana (in septembrie-octombrie). Daca nu, aratura se lasa in brazda cruda. Primavara, cand se poate intra pe teren, se executa pregatirea patului germinativ si se seamana manual sau mecanizat, in functie de suprafata si posibilitati. Se seamana cinci randuri la 20 cm intre ele, pe brazde cu latimea de 104 cm, iar intre plante pe rand 5 cm.
Daca semanatul se executa din toamna, solul se marunteste imediat si se seamana (in septembrie-octombrie). Daca nu, aratura se lasa in brazda cruda. Primavara, cand se poate intra pe teren, se executa pregatirea patului germinativ si se seamana manual sau mecanizat, in functie de suprafata si posibilitati. Se seamana cinci randuri la 20 cm intre ele, pe brazde cu latimea de 104 cm, iar intre plante pe rand 5 cm.
Lucrarile de ingrijire ale
spanacului
constau in: completarea golurilor cu samanta preincoltita, fertilizarea faziala
cu azot si mranita, irigarea in functie de conditiile climatice si protectia
fitosanitara.
Recoltarea spanacului se face prin smulgere sau cosire, din aprilie si pana in a doua jumatate a lunii iunie. Productia ajunge la 10-20 t/ha.
Recoltarea spanacului se face prin smulgere sau cosire, din aprilie si pana in a doua jumatate a lunii iunie. Productia ajunge la 10-20 t/ha.
In cultura tarzie, terenul se pregateste ca la
orice cultura succesiva de toamna si se seamana intre 20 iulie si 10
septembrie. Se fac lucrarile de ingrijire specifice, ca si la cultura timpurie,
iar recoltarea se face in octombrie, putand produce pana la 15 t/ha.
Комментариев нет:
Отправить комментарий