Fasolea
este usor de cultivat si poate fi depozitata dupa recoltare de-a lungul
intregii ierni oferindu-ne o masa sanatoasa si delicioasa. Combina fasolea
cu porumb, orez, sau alte cereale pentru a obtine un amestec de proteine
complet. Fasolea uscata este bogata in vitamina B si acid folic, contine
substante minerale care includ fier, seleniu, potasiu, magneziu si calciu, si
are un continut ridicat de fibre.
Observatii privind cultivarea fasolei
Fasolei ii va merge bine cel mai bine
pe un sol mediu dar, ea va prospera chiar si pe soluri oarecum
epuizate, deoarece are abilitatea de a fixa azotul in sol. Fasolea nu
se comporta prea bine daca se adauga ingrasamant. Daca
solul este acid, adauga var nestins inainte de plantare.
Daca plantezi fasole pentru prima data pe solul
ales, asigura-te ca acoperi semintele cu
inoculanti, bacterii fixatoare de azot din specia Rhizobium de
care fasolea are nevoie pentru germinare (se gasesc in comert). Odata intrati
in sol, inoculantii vor ramane acolo si se vor inmulti nelimitat, asa ca
aceasta actiune se face o singura data, la inceput.
Acopera solul cu un strat protector de mulci la
inceputul cresterii pentru a combate buruienile. Odata ce plantele s-au fixat
bine, ele produc umbra impiedicand cresterea buruienilor.
Daunatorii si alte probleme
Omizile si larvele mustelor ataca uneori
plantele tinere. Rariti plantele pentru a permite o buna circulatie a
aerului. Prea multa ploaie poate duce la infestarea cu ciuperci parazite:
rugini, mucegaiuri si mane. Evitati sa lucrati cand plantele sunt ude.
Ingropati resturile vegetale de fasole in sol la sfarsitul fiecarui sezon si
practicati rotatia culturilor. Printre cele mai pagubitoare viroze care ataca
fasolea se numara mozaicul fasolei. Daunatorul
cel mai des intalnit intr-o cultura de fasole este gargarita fasolei.
Daca toamna este foarte umeda sau inghetul ameninta
recolta, scoateti plantele din timp si finalizati uscarea acoperindu-le,
cum ar fi de exemplu intr-o magazie, hambar sau pivnita. Boabele de fasole
vor continua sa se maturizeze in pastai chiar daca ele sunt culese, asa ca nu
iti fa griji prea multe daca ai de recoltat fasole nematurizata.
Fiind o planta ierboasa anuala, fasolea este foarte
sensibila la inghet. Planteaza doar daca esti sigur ca nu
exista pericol de inghet si recolteaza devreme daca este necesar, asa cum
am descris mai sus,pentru a evita stricaciunile provocate de inghetul din
toamna.
Intretinerea fasolei
Fasolea este foarte usor de intretinut in
comparatie cu alte culturi. Trebuie doar plivita, udata si solul acoperit
cu un strat protector pe durata intregului sezon de
crestere. Fasolea este destul de rezistenta la seceta, dar pentru a obtine
o recolta buna trebuie sa te asiguri ca plantele au suficienta apa in timp ce
formeaza pastai si seminte.
Recoltarea fasolei
Boabele de fasole se recolteaza atunci cand suna in
pastaie. Scoateti plantele din radacini cu mana. In mod traditional fasolea
este scuturata prin batere pe un suport 12-17cm inaltime. Poti
sa recoltezi manual pana la 5 acri de fasole dar, pentru o
suprafata mai mare vei avea nevoie de un echipament specializat de
recoltare atasat de tractorul tau.
Fasolea necesita treierare- scoaterea boabelor de fasole din pasai.
Pentru cantitati mici, poti sa faci asta cu mana prin presarea pastailor
deschise. O metoda traditionala este sa smulgi planta din radacina si sa o
lovesti in interiorul unui butoi. Pentru cantitati mai mari ar
fi recomandat, totusi, sa investesti intr-un echipament de treierat.
Dupa treierat, fasolea trebuie curatata si
sortata. Pentru cantitatile mici, fa asta cu mana, folosind o sita si
un uscator de par ca sa cureti resturile vegetale (sau un compresor
de aer, daca ai asa ceva). Fasolea sfaramata poate fi data ca hrana animalelor
de la ferma. Pentru recolte mari de fasole cumpara un curatitor de seminte.
Daca boabele sunt moi (musca una si
vezi), continua uscarea lor pana cand se simt tari la muscat, inainte de a le
depozita. Inghetarea fasolei inainte de depozitare omoara orice
insecta ca de exemplu gargarita fasolei.
Depozitare si conservarea fasolei:
Depoziteaza fasolea uscata
intr-un container uscat, rece, etans, departe de lumina soarelui. Fasolea este
mai buna de consumat in acelasi an in care a fost recoltata, dar
ea poate rezista cateva anotimpuri, daca este depozitata corespunzator.
Alegerea boabelor de fasole pentru cultura urmatoare
Fasolea se autopolenizeaza, asa ca nu este
nevoie sa distantezi diferitele soiuri intre ele. Pastreaza pentru cultura
din anul urmator doar semintele cele mai sanatoase si care se
maturizeaza cel mai repede.
Комментариев нет:
Отправить комментарий