Atingand
inaltimi de 4-5 m, arborele de cacao isi are originea in America Centrala.
Frunzele, fructele si florile lui sunt prezente pe toata durata anului. Florile
mici, rosiatice, cresc pe suprafata trunchiului si a ramurilor, iar pastaile
cresc direct pe coaja. Ele contin o pulpa alba si 20-40 seminte - boabele de
cacao.
Din
Arborele de Cacao (Theobroma cacao Sterculiaceae) se folosesc boabele. Boabele
de cacao sunt procesate prin prajire si macinare pentru a extrage cacaoa. Sunt
in principal folosite la prepararea ciocolatei
si a altor alimente. Unele derivate, precum untul de cacao, sunt
utilizate in industria cosmetica si farmaceutica.
Compusi activi
Boabele de cacao sunt alcatuite din 40-60% grasime
solida - untul de cacao. Acesta este compus din acizi grasi si trigliceride.
Nivelurile acestor compusi variaza in functie de locul de provenienta al
arborelui. Boabele contin si stimulenti teobromina si cofeina, plus proteine,
flavonoide, minerale si polifenoli si procianide, ambele clase de substante
combatand radicalii liberi. Fermentarea boabelor elibereaza aroma boabelor de
cacao.
Utilizari medicinale ale arborelui de cacao
Desi este privita in general doar ca aliment
delicios, cacaoa este si un tonic - se pare ca ridica nivelul
serotoninei si al endorfinelor in creier, cu efect de crestere a dispozitiei.
Boabele de cacao contin antioxidanti care ajuta la prevenirea cancerului, si a
bolilor de inima si ridurilor. Studii japoneze au demonstrat capacitatea
antioxidantilor de a inhiba oxidarea periculoaselor lipoproteine cu densitate
mica, ce cresc riscul bolilor cardiace. Flavanoidele din cacao imbunatatesc si
functionarea sistemului circulator.
In 2000, cercetatorii americani au aratat ca ei
combat formarea cheagurilor de sange si au efect anticoagulant. Actiunea
antiinflamatoare a procianicinelor a fost ilustrata de un studiu publicat in
Journal of Nutrition.
Folosit extern, untul de cacao este recomandat
ca tratament pentru pielea aspra, ragade mamare si pentru buze crapate.
Cultivarea arborelui de cacao
Arborele de cacao se dezvolta bine doar in zone
calde, unde prefera soluri fertile, umbede si bine drenate si insorite.
Precautii
- Cacaoa le poate produce migrene persoaelor care nu tolereaza substanta
- Apelati la medic inainte de a consuma cacao daca urmati un tratament cu inhibitori de antidepresive si teofilina.
- Nu consumati cacao daca suferiti de boli inflamatorii ale intestinului sau de boli cardiace.
Комментариев нет:
Отправить комментарий