вторник, 8 января 2013 г.

Piersica




Piersica este o "drupa", avand caracteristici similare fructelor din genul prunus care include prunele, nectarinele si migdalele.

Planta este descrisa ca fiind un pom fructifer ce creste pana la inaltimea de 7-9 metri, fiind cultivat intensiv in Europa, Statele Unite si China pentru fructele zemoase. Exista mai multe soiuri, fiecare avand culoare, dimensiuni si caracteristici de crestere diferite, in functie de tara de origine.
Pomul da roada abundenta, cu fructe uniforme din punct de vedere al dimensiunilor, intre lunile mai si septembrie. Piersicile sunt de marimea unui mar mai mic, avand 7-10 cm in diametru si aprox 130 de grame. Coaja are textura matasii, cu mici adancituri longitudinale.
La interior, pulpa este zemoasa si in functie de soi, are culoarea alb-cremos sau galben-cremos, avand in centru o samanta necomestibila. Este dulce si moale la gust, cu aroma placuta.

Beneficii pentru sanatate


  • Delicioase, carnoase si zemoase, piersicile au un continut scazut de calorii si nu contin grasimi saturate, insa abunda in minerale, vitamine si alti compusi ce au un rol important in mentinerea unei stari de sanatate optime.
  • Contin multa vitamina C cu efect antioxidant care ajuta corpul sa isi dezvolte rezistenta la infectii si sa lupte impotriva radicalilor liberi. De asemenea, este utila pentru sinteza conexiunilor tesuturilor din organism.
  • Piersicile proaspete au un continut ridicat de vitamina A, care este cunoscuta ca avand proprietati antioxidante si este foarte importanta pentru vedere. Este de asemena utilizata pentru mentinerea sanatatii pielii si a membranei mucoase. Este cunsocut faptul ca alimentele bogate in vitamina A ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului aparut in cavitati si plamani.
  • Contin multe minerale cum sunt potasiul, fluorul si fierul. Fierul este necesar in formarea celulelor rosii ale sangelui, in vreme ce flourul este o componenta a dintilor si oaselor, prevenind aparitia cariilor. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului, care ajuta la controlul batailor iminii si a tensiunii.
  • Piersicile sunt bogate in flavonoizi poli-fenolici cum sunt luteina, zeaxanthin si cryptoxanthin care imbunatatesc sanatatea. Acestea lupta impotriva radicalilor liberi derivati din oxigen si speciilor de oxigen reactiv, ce joaca un rol important in multe boli si in procesul de imbatranire.

Selectarea si depozitarea piersicilor


Piersicile sunt disponibile pe parcursul intregului an insa sezonul lor este din luna mai pana in octombrie. In magazine, incercati sa le cumparati pe cele care au o culoare frumoasa, a caror coaja pastreaza inca urme de alb, ca dovada ca nu au trecut prin foarte multe maini. Evitati fructele excesiv de moi, care prezinta taieturi sau vanatai. Cele coapte au o aroma placuta si atunci cand sunt atinse isi pastreaza fermitatea.
Piersicile ce sunt inca ferme si mature pot fi tinute la temperatura camerei pana se coc. Procesul de coacere poate fi accelerat prin folosirea etilenei, la fel ca si in cazul bananelor. Depozitarea intr-o punga de hartie concentreaza acest gaz si accelereaza procesul
Fructele coapte in profunzime pot fi depozitate in figider, insa pentru a va bucura de gustul si aromele specifice, este recomandat sa le aduceti la temperatura camerei inainte de consum.

 

Utilizarea in bucatarie:


Spalati-le bine in apa rece inainte de a le consuma. Este recomandat ca piersicile sa fie consumate intregi, impreuna cu coaja. Daca nu doriti astfel, indepartati stratul protector cu un cutit, iar samburul din mijloc dupa ce taiati fructul in doua parti egale.

 

Sugestii de servire:


  • Sunt excelente adaugate in salatele de fructe.
  • Sunt folosite sub forma proapata intr-o varietate de cocktailuri, impreuna cu struguri, ananas, cirese si prune.
  • Sunt utilizate in prepararea placintelor, a deserturilor, gemurilor si jeleurilor.
  • Pot fi utilizate si in alte retete traditionale variate.

Prunul



Prunele sunt fructe delicioase, apartinand familiei rosaeae. Fructul este o drupe apartinand speciei prunus. Planta este cel mai bine descrisa drept un copac de mici dimensiuni find des intalnit in Statele Unite, Europa, Japonia si China.

Pe intreg globul exista mai multe specii ce difera in functie de tara de origine in culoare, marime si caracteristici. In general, prunul da roade intre lunile mai-septembrie, fructe de o marime relativ uniforma.
Fiecare pruna este de marimea unei rosii medii (5-6 cm in diametru si 70 gr), avand o mica adancitura in locul in care codita este prinsa de fruct. La interior, pulpa este zemoasa, avand o culoare ce difera, de la galben cremos la albastru deschis sau verde deschis, in functie de soi.
Fiecare fruct are o singura samanta plasata in mijloc, avand un invelis foarte dur si fiind necomestibil. Are un gust dulceag, cu o aroma placuta. Cateva soiuri de prune sunt cherry, damson, si blackthorn.

Beneficii pentru sanatate


  • Delicioase, carnoase si zemoase, prunele au un continut scazut de calorii si nu contin grasimi saturate, insa abunda in minerale, vitamine si alti compusi ce au un rol important in mentinerea unei stari de sanatate optime
  • Unii compusi prezenti in prune, cum sunt fibrele, sorbitolul si satinul sunt recunoscute pentru proprietatile de reglare a sistemului digestiv, fiind deci folosite in tratarea constipatiilor
  • Prunele proaspete sunt o sursa excelenta de vitamina C, care este si un antioxidant puternic. Consumul de vitamina C ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului, a inflamatiilor si a radicalilor liberi.
  • Prunele, in special cele din soiul Mirabelle sunt o sursa valoroasa de vitamina A si beta caroten. Vitamina A este extrem de utila pentru vedere si in pastrarea membranei mucoase sanatoase. In urma studiilor, s-a ajuns la concluzia ca aceasta vitamina protejeaza impotriva cancerului de plamani si a formelor de cancer asociate cavitatilor
  • Fructul contine si antioxidanti polifenolici, cum sunt luteina, cryptoxanthinul si zeaxanthinul in cantitati semnificative. Acesti compusi ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi si a speciilor reactive la oxigen, ce joaca un rol important in procesul de imbatranire si in diferite alte boli. Zeaxanthina, o substanta carotenoida absorbita selective in macula lutea reticulara, unde se considera ca are functii de protectie a filtrarii luminii
  • Prunele sunt bogate in minerale ca potasiul, fier si fluoridele. Fierul este utilizat in formarea celulelor rosii ale sangelui. Potasiul este un important component al celulelor si al fluidelor corporale, ajutand la controlul batailor inimii si la reglarea tensiunii.
  • Sunt bogate in complexul de vitamine B, cum sunt niacina, vitamina B6 si acidul pantothenic, acestea actioneaza ca si co-factori care ajuta corpul in metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. De asemenea, contin si 5% din DZR de vitamina K, esentiala in coagularea sangelui, dezvoltarea oaselor si ameliorarea suferintelor celor care sufera de Alzenheimer.

Selectarea si depozitarea prunelor


Prunele sunt disponibile pe tot parcursul anului, insa sunt mai gustoase intre lunile mai-septembrie. Cand decideti sa cumparati, cautati fructele cu o culoare bogata, care sa mai aiba putin alb pe coaja, ceea ce indica faptul ca nu au trecut prin foarte multe maini. Evitati prunele ce prezinta vanatai, moliciune excesiva sau taieturi. Fructele coapte si proaspete sunt fine la atingere si raspandesc o aroma discreta, dulceaga.
Prunele care inca sunt ferme pot fi tinute la temperatura camerei pana se coc, iar cele deja coapte se pot pastra in frigider insa ar trebui aduse la temperatura camerei inainte de a fi consumate, pentru a va bucura de gustul si aroma specifica. Cele uscate pot fi pastrate timp de cateva zile la temperatura camerei.

Utilizari in bucatarie


Spalati prunele in apa rece inainte de a le folosi. Fructele ar trebui consumate integral, inclusiv coaja.
Taiati pruna pana ajungeti la samanta si inlaturati-o. Coaja poate fi indepartata cu un cutit, la fel ca si in cazul merelor, cu toate ca aceasta contine o cantitate destul de mare de antioxidanti si fibre deci, dupa spalare, consumati fructul pe de-antregul. Pot fi coapte sau preparate ca si tocanita.

Sugestii de servire:


  • Bucatile de prune sunt foarte bune in salate.
  • Fructele sunt folosite la prepararea placintelor, deserturilor, gemurilor si jeleurilor.
  • Pot fi de asemenea folosite intr-o varietate de retete, fiind de cele mai multe ori coapte sau fierte.

Atentie!


Prunele contin acid oxalic un produs natural ce se gaseste in mai multe fructe si legume care se poate cristaliza sub forma de pietre oxalate in tractul urinar. De aceea este indicat ca persoanele care sufera de pietre la rinichi sa evite consumul de prune, iar consumul crescut de apa este indicat pentru a se mentine un nivel normal de urina eliminata

Kiwi



Kiwi sau “agrisa chinezeasca’ este unul dintre fructele delicioase bogat in minerale, vitamine si fito-chimicale. Kiwi isi are originea in provincia chineza Shaanxi, unde are statutul de fruct national.

Kiwi este o planta semitropicala, foioasa, intinsa, apartinand familiei Actinidiaceae, din specia Actinidia. Numele stiintific este Actinidia chinensis.
Calatoria acestei "agrise" din China pana in indepartata Australie a fost una mai mult decat interesanta. Astfel, la inceputul secolului 20, semintele de kiwi au fost aduse de misionari in Noua Zeelanda, unde a fost naturalizata. De acolo s-a extins, iar acum aceste fructe sunt cultivate si in Europa, insa cu predilectie in statul american California.
Sezonul de recoltare dureaza din luna septembrie pana in noiembrie.
Kiwi are  forma ovala, este paroasa si de culoare maro. Fiecare fruct este aproximativ de marimea unui ou de gaina si cantareste pana la 125 de grame. La interior, miezul este moale si zemos, de culoare verde stralucitor, avand mai multe randuri de seminte mici, de culoare neagra. Textura este asemanatoare cu cea a capsunii sau sapodilla iar aroma seamana cu un amestec de capsuni, mere si ananas.
Pe langa kiwi-ul obisnuit mai exista si alte soiuri mai putin cunoscute. "Hardy kiwi fruit" (A.arguta) mai este cunoscut si ca baby kiwi, fiind mult mai mici decat "Fuzzy kiwi fruit" (A. deliciosa). Marimea acestora este asemanatoare cu cea a unui strugure mare cu pielea fina si comestibila.
La interior, cele doua soiuri se aseamana la culoare, si textura, insa primul are o aroma mai intensa si este mai dulce. "Gold Kiwifruit", un hibrid dezvoltat in Noua Zeelanda, are un miez galbui, cu gust tropical, coaja fiind mai putin paroasa si mai neagra, avand un capat ascutit. Din punct de vedere comercial, este mai scump decat fructul obisnuit.

Beneficii pentru sanatate


  • Kiwi este o buna sursa de fibre, (3.8 g per 100 g sau 10% din DZR) motiv pentru care actioneaza ca un laxativ natural. Continutul de fibre ajuta si mucoasa colonului deoarece scade durata expunerii la toxine, scazand astfel riscul aparitie cancerului la colon
  • Constituie o bogata resursa de antioxidanti ca vitamin-C (154% din DZR). Consumul acestei vitamine ajuta organismul sa combata infectiile si radicalii liberi
  • Contine o buna parte din necesarul zilnic de vitamina A, E si K, precum si antioxidanti flavonoizi ca beta-carotenul, luteina si xanthin. Vitamina K are rolul de a creste masa osoasa. De asemenea, amelioreaza simptomele bolii Alzenheimer prin limitarea daunelor neurologice produse creierului
  • Studiile au indicat ca fructul de Kiwi contine substante care subtiaza sangele la fel ca aspirina. Astfel,  previne formarea cheagurilor de sange, iar riscul de infarct scade simtitor
  • Semintele sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega 3. Studiile au indicat ca reduce riscul aparitiei bolilor coronariene, infarctului, autismului, si a altor probleme de dezvoltare la copiii.
  • Fructele proaspete sunt o sursa de potasiu. Acesta este o componenta importanta a celulelor corpului si a fluidelor, controland bataile inimii si tensiunea arteriala, eliminand efectele nedorite ale sodiului
  • Contine cantitati insemnate de minerale ca magneziul, mangan si fier. Manganul joaca rolul de co-factor pentru enzima superoxide dismutase, in vreme ce magneziul actioneaza pentru intarirea oaselor, la fel ca si calciul.

Selectarea si depozitarea kiwi-ului


Sezonul de recoltare incepe din septembrie pana in noiembrie si chiar daca fructele sunt disponibile in magazine intregul an, cele mai gustoase sunt cele culese intre lunile august si decembrie. Fructele mature recoltate sunt manevrate cu grija. Cele care nu au atins inca stadiul maxim de coacere sunt mai ferme, semanand cu fructul sapodilla (Sapote).
Plasati fructele de kiwi pentru 4-6 zile in pungi de plastic pentru a se coace, sau tineti-le intr-o punga de hartie impreuna cu un mar, o banana sau o para.
Cand doriti sa cumparati, incercati sa alegeti frucele care au coaja intacta, fara taieturi sau alte urme de manipulare. Daca este copt, va va fi usor sa va cufundati degetul in fruct atunci cand il atingeti. Odata coapte, nu mai pot fi pastrate foarte mult la temperatura camerei, deci va trebui sa le mutati in frigider.

Utilizare in bucatarie kiwi


Fiind proaspat si delicios, kiwi se poate consuma in forma bruta. Spalati-l in apa rece si indepartati coaja cu ajutorul unui cutit. Odata feliate, fructele trebuiesc consumate rapid, altfel vor deveni flasce.

Cum se serveste kiwi?


  • Kiwi poate fi consumate fara niciun adaos.
  • Bucurati-va de aroma lor unica. Serviti feliile de kiwi si capsuni cu iaurt, deoarece aromele lor sunt complementare.
  • Faceti un sos din ananas si kiwi, adaugati-l unui piept de pui marinat si fierbeti.
  • Un compus continut de catre kiwi -actinidin- ajuta la fragezirea carnii. Kiwi este folosit si la prepararea unui desert popular in Noua Zeelanda, Pavloa.
  • Utilizat la pregatirea gogosilor, prajiturii cu branza, placintelor, sucurilor si jeleurilor.

Para




Para este un fruct produs de pomul ce apartine familiei Rosaceae din specia Pyrus. In functie de origine, avem pere Asiatice si pere Europene. Soiurile asiatice, cunoscute pentru textura mai dura si fermitate nu se schimba dupa recoltare, fiind gata de a fi consumate. In schimb, perele europene devin moi si zemoase daca sunt lasate sa se coaca.

Ca structura, para are o forma de clopotel, avand 12-15 cm lungime si aproximativ 200 de grame. Fructele proaspete sunt ferme, cu o usoara aroma de mar. La exterior, are o coaja extrem de subtire si in functie de soiul cultivat, fructele pot avea culoarea verde, rosu-portocaliu sau galben-portocaliu.
La interior, miezul ferm este albicios, zemos si crocant. Cu toate acestea, in cazul perelor mature, pulpa incepe sa prinda culoarea maronie, avand textura faramitoasa atunci cand este taiata. Mijlocul fructului este mai mult sau mai putin similar cu marul, avand dispuse central semintele mici.
Unele dintre cele mai apreciate soiuri asiatice sunt Ichiban Nashi,Shinsui, Shinsieki si Nijisseki. Soiurile europene populare sunt Bartlett si Comice.

Beneficii pentru sanatate aduse de pere


  • Perele contin multi nutrienti benefici organismului cum sunt fibrele dietetice, anti-oxidantii, minerale si vitamine necesare unei sanatati optime.
  • Perele furnizeaza 3.1 g de fibre per 100g. Astfel, consumul regulat de pere protejeaza impotriva cancerului de colon. Majoritatea fibrelor sunt polysaccharide nesolubile (NSP), ceea ce le transforma intr-un bun laxativ. De asemenea, fibrele protejeaza mucoasa colonului impotriva compusilor care declanseaza cancerul.
  • Pe langa acestea, perele sunt sarace in calorii, avand 58 cal per 100g. Doar cateva felii pe zi si dieta va va aduce o reducere semnificativa a greutatii si a nivelului de colesterol negativ
  • Contine cantitati insemnate de vitamina C, aproximativ 7% din DZR per 100 g.
  • Bogate in anti oxidanti ca fito-nutrientii flavonoizi cum sunt beta carotenul, luteina si zea-xanthins. Acesti compusi, alaturi de vitamina C si A ajuta corpul in lupta impotriva radicalilor liberi.
  • Fructul este o buna sursa de minerale cum este curprul, fierul, potasiul, magneziul si manganul dar si de complexe de vitamina B, cum sunt acidul folic, riboflavin si pyridoxin (vitamina B6).
  • Desi inca nu exista dovezi extrem de clare, se pare ca perele sunt fructele care provoaca cele mai putine alergii, fiind deci recomandate de catre medici ca hrana alternativa pentru persoanele suferinde de asemenea afectiuni.
  • De-a lungul timpului au fost folosite in tratarea colicilor, a afectiunilor cronice ale vezicii biliare, artritei si gutei.

Selectarea si depozitarea perelor


Perele proapete sunt disponibile in magazine, cel mai des intalnite fiind din soiul While Bartlett, in vreme ce in sezonul de toamna vom avea parte de soiurile Comice sau Seckel. Perele de origine asiatica sunt pregatite pentru a fi recoltate pana in luna august, ajungand in magazin in septembrie.
Alegeti fructe proaspete, ferme, cu aroma puternica, evitandu-le pe cele care au semne de lovire (vanatai), deoarece acestea indica faptul ca pulpa este zdrobita. Unele pere, in special cele asiatice, au aspect de rugina la exterior, ceea ce este altfel o caracteristica acceptabila.
Tineti perele necoapte intr-un cos cu mai multe compartimente sau inveliti-le in servetele de hartie, la fel ca si papaya. Odata ce, in momentul atingerii simtiti ca sunt fine, inseamna ca pot fi consumate.
Pentru a beneficia de toti nutrientii, consumati-le atata timp cat sunt proaspete, altfel pastrati-le in frigider unde pot sta inca pentru cateva zile.
Perele proaspete pot fi tinute la temperatura camerei pentru cateva zile, iar apoi in frigider pentru 2-3 saptamani.

Utilizarea perelor in bucatarie


Spalati perele in apa rece inainte de a le consuma pentru a inlatura orice urma de praf, pesticide sau fungicide ce ar putea exista.
Taiati ambele capete, dupa care taiati in doua bucati fructul, scoateti semintele si apoi sectionati para dupa cum doriti, in felii sau cuburi.
La fel ca si marul, feliile de para vor deveni maronii odata ce sunt expuse la aer datorita transformarii fierului continut in oxid de fier si oxid feric. Daca trebuie sa le serviti feliate, clatiti fructele in apa in care ati adaugat anterior cateva picaturi de lamaie.
Pentru a profita de toate beneficiile fructelor, acestea trebui consumate intregi, cu tot cu coaja. Vitaminele si mineralele sunt concentrate chiar sub stratul protector.

 

Sugestii de servire:


  • Consumati perele in forma bruta pentru a avea parte de toate beneficiile ce le ofera pentru sanatate.
  • Perele sunt folosite si in prepararea gemurilor, sucurilor, placintelor si a salatelor de fructe.
  • Ca si amestec de sucuri, impreuna cu sucul de anansas, piersici, struguri, etc ...
  • Perele se folosesc la prepararea hranei copiilor mici.