Patrunjelul



Patrunjelul este una dintre cele mai usor de cultivat legume.



Patrunjelul are o aroma fina, care este folosita intr-o mare varietate de retete. Poate fi folosit inclusiv ca garnitura pentru multe feluri de mancare. Patrunjelul de Hamburg este cultivat in special pentru radacina sa lunga, folosita la supe si tocana? Este o sursa excelenta de vitamina A si C, calciu si fier. Poti cultiva aceasta leguma chiar si iarna, amplasand ghiveciul langa o fereastra luminata.

Patrunjel cultivare


Chiar daca patrunjelul este o planta bienala, ea este tratata ca fiind anuala de catre multi cultivatori, in special de catre cei aflati in zonele cu clima mai rece.
In privinta plantarii, iti sugeram sa faci rasaduri, pe care sa le tii lasi sa creasca in casa pentru cateva saptamani, apoi sa le transplantezi in gradina. Mutarea se face foarte usor.
Semintele de patrunjel sunt atat de fine incat poti sa le imprastii pe sol si apoi sa le ingropi prin udare. Germinarea dureaza maxim 2 saptamani. Odata rasarite, plantele vor creste incet, dar sigur.
Patrunjelul creste in locurile umbrite. Solul ar trebui sa fie fertil, dar tolereaza si solurile sarace si cu un drenaj mai slab, deci poti cultiva patrunjel verde in zone ale gradinii in care nu poti planta altceva.

Recoltarea patrunjelului


Puteti incepe sa culegeti frunze de patrunjel din momentul in care sunt suficient de mari. Pentru a obtine cea mai buna aroma a mancarii, va sfatuim sa culegeti patrunjelul dimineata, deoarece atunci aroma e mai puternica.
Patrunjelul este foarte rezistent. Plantele care au ramas peste iarna in gradina isi incep cresterea imediat ce zapezile s-au topit si caldura incepe sa se arate. Frunzele pot fi culese pana toamna tarziu.

Boli si insecte

 

Afidele se vor infrupta cateodata din patrunjelul dumneavoastra, insa nu trebuie sa va ingrijorati prea tare: adevarul este ca mai exista destule alte plante sau flori pe care aceste insecte le prefera patrunjelului, asa ca folosirea insecticidului nu este neaparat indicata.

Комментариев нет:

Отправить комментарий