вторник, 8 января 2013 г.

Zamosul



Pepenele galben (Cucumis melo)  este o planta anuala, cu o perioada de vegetatie de 90-120 de zile. Tulpina este taratoare acoperita cu peri si emite usor radacini adventive, la contactul cu solul umed. Frunzele sunt palmate, mari, rotunjite, cu marginea intreaga sau dintata, acoperite cu perisori. Florile sunt unisexuate, de culoare galbena, grupate cate 1-3 la subsuoara frunzelor, cu polenizare entomofila. infloreste dupa 55-60 de zile de la semanat.
Fructele, foarte apreciate prin continutul bogat in hidrati de carbon, saruri minerale, prezinta forme si dimensiuni diferite, in functie de soi. Pulpa fructului este portocalie sau verde, suculenta, fondanta si aromata.

Cerintele pepenelui galben


1. Caldura
Pepenele galben este mai pretentios fata de factorii de mediu, comparativ cu castravetele. Pentru crestere si fructificare, are nevoie de temperaturi de 25-30°C, iar pentru germinarea semintelor de 25-30°C, insa acest proces se declanseaza de la 14-16°C. In perioada de vara, suporta mai usor caldura si seceta decat castravetele, iar uneori fructele sunt de calitate mai buna. Nu suporta schimbarile de temperatura si curentii de aer.

2. Apa
Este destul de rezistent la seceta si nu suporta umiditatea ridicata din sol si nici variatiile de umiditate, deoarece se depreciaza fructele. Raspunde bine la irigare, pana in perioada de crestere a fructelor.

3. Lumina
Fata de lumina are pretentii mari, de aceea trebuie cultivat pe soluri bine expuse, plane sau cu expozitie sudica. Lipsa luminii determina o fructificare slaba, formarea unor fructe mici si deformate.

4. Solul
Prefera solurile profunde, usoare, revene, bine structurate si permeabile, cu drenaj natural foarte bun. Se obtin rezultate bune pe terenuri destelenite, iar daca terenul de cultura nu este adapostit natural, necesita instalarea unor perdele de protectie impotriva vantului.

Cum se cultiva pepenele galben?


Pepenele galben se seamana in prima decada a lunii mai, cand temperatura nu scade sub 10-12 0C. Semanatul se poate face in cuiburi pe suprafete mici, cate 4-5 seminte la cuib. Ca si lucrari de intretinere se aplica udarea, fertilizarea suplimentara, afanarea solului si combaterea bolilor si daunatorilor.

Recoltarea se face manual incepand cu a doua jumatate a lunii iulie, dupa ce fructele ajung la maturitate. Daca sunt lasati prea mult pe planta, pepenele galben crapa si se depreciaza calitativ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий