вторник, 8 января 2013 г.

Prunul



Prunele sunt fructe delicioase, apartinand familiei rosaeae. Fructul este o drupe apartinand speciei prunus. Planta este cel mai bine descrisa drept un copac de mici dimensiuni find des intalnit in Statele Unite, Europa, Japonia si China.

Pe intreg globul exista mai multe specii ce difera in functie de tara de origine in culoare, marime si caracteristici. In general, prunul da roade intre lunile mai-septembrie, fructe de o marime relativ uniforma.
Fiecare pruna este de marimea unei rosii medii (5-6 cm in diametru si 70 gr), avand o mica adancitura in locul in care codita este prinsa de fruct. La interior, pulpa este zemoasa, avand o culoare ce difera, de la galben cremos la albastru deschis sau verde deschis, in functie de soi.
Fiecare fruct are o singura samanta plasata in mijloc, avand un invelis foarte dur si fiind necomestibil. Are un gust dulceag, cu o aroma placuta. Cateva soiuri de prune sunt cherry, damson, si blackthorn.

Beneficii pentru sanatate


  • Delicioase, carnoase si zemoase, prunele au un continut scazut de calorii si nu contin grasimi saturate, insa abunda in minerale, vitamine si alti compusi ce au un rol important in mentinerea unei stari de sanatate optime
  • Unii compusi prezenti in prune, cum sunt fibrele, sorbitolul si satinul sunt recunoscute pentru proprietatile de reglare a sistemului digestiv, fiind deci folosite in tratarea constipatiilor
  • Prunele proaspete sunt o sursa excelenta de vitamina C, care este si un antioxidant puternic. Consumul de vitamina C ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului, a inflamatiilor si a radicalilor liberi.
  • Prunele, in special cele din soiul Mirabelle sunt o sursa valoroasa de vitamina A si beta caroten. Vitamina A este extrem de utila pentru vedere si in pastrarea membranei mucoase sanatoase. In urma studiilor, s-a ajuns la concluzia ca aceasta vitamina protejeaza impotriva cancerului de plamani si a formelor de cancer asociate cavitatilor
  • Fructul contine si antioxidanti polifenolici, cum sunt luteina, cryptoxanthinul si zeaxanthinul in cantitati semnificative. Acesti compusi ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi si a speciilor reactive la oxigen, ce joaca un rol important in procesul de imbatranire si in diferite alte boli. Zeaxanthina, o substanta carotenoida absorbita selective in macula lutea reticulara, unde se considera ca are functii de protectie a filtrarii luminii
  • Prunele sunt bogate in minerale ca potasiul, fier si fluoridele. Fierul este utilizat in formarea celulelor rosii ale sangelui. Potasiul este un important component al celulelor si al fluidelor corporale, ajutand la controlul batailor inimii si la reglarea tensiunii.
  • Sunt bogate in complexul de vitamine B, cum sunt niacina, vitamina B6 si acidul pantothenic, acestea actioneaza ca si co-factori care ajuta corpul in metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. De asemenea, contin si 5% din DZR de vitamina K, esentiala in coagularea sangelui, dezvoltarea oaselor si ameliorarea suferintelor celor care sufera de Alzenheimer.

Selectarea si depozitarea prunelor


Prunele sunt disponibile pe tot parcursul anului, insa sunt mai gustoase intre lunile mai-septembrie. Cand decideti sa cumparati, cautati fructele cu o culoare bogata, care sa mai aiba putin alb pe coaja, ceea ce indica faptul ca nu au trecut prin foarte multe maini. Evitati prunele ce prezinta vanatai, moliciune excesiva sau taieturi. Fructele coapte si proaspete sunt fine la atingere si raspandesc o aroma discreta, dulceaga.
Prunele care inca sunt ferme pot fi tinute la temperatura camerei pana se coc, iar cele deja coapte se pot pastra in frigider insa ar trebui aduse la temperatura camerei inainte de a fi consumate, pentru a va bucura de gustul si aroma specifica. Cele uscate pot fi pastrate timp de cateva zile la temperatura camerei.

Utilizari in bucatarie


Spalati prunele in apa rece inainte de a le folosi. Fructele ar trebui consumate integral, inclusiv coaja.
Taiati pruna pana ajungeti la samanta si inlaturati-o. Coaja poate fi indepartata cu un cutit, la fel ca si in cazul merelor, cu toate ca aceasta contine o cantitate destul de mare de antioxidanti si fibre deci, dupa spalare, consumati fructul pe de-antregul. Pot fi coapte sau preparate ca si tocanita.

Sugestii de servire:


  • Bucatile de prune sunt foarte bune in salate.
  • Fructele sunt folosite la prepararea placintelor, deserturilor, gemurilor si jeleurilor.
  • Pot fi de asemenea folosite intr-o varietate de retete, fiind de cele mai multe ori coapte sau fierte.

Atentie!


Prunele contin acid oxalic un produs natural ce se gaseste in mai multe fructe si legume care se poate cristaliza sub forma de pietre oxalate in tractul urinar. De aceea este indicat ca persoanele care sufera de pietre la rinichi sa evite consumul de prune, iar consumul crescut de apa este indicat pentru a se mentine un nivel normal de urina eliminata

1 комментарий:

  1. Titanium White Dominus - Tip of the Time | Titsanium Art
    Join Tip of the Time for FREE to get ready to enjoy micro titanium trim the samsung titanium watch ultimate Titanium White t fal titanium pan Dominus collection by Tip of titanium lug nuts the Time, the micro touch trimmer Tip of the Time.

    ОтветитьУдалить